Мутанджана
Рецепта от: Максут Ашкар
1. Нарежете месото на средно големи парчета. Може да замените агнешкото с друг вид месо, но използвайте по-тлъста част.
2. В голяма тенджера разтопете маслото и поставете парчетата месо в него. Щом месото промени цвета си, обърнете го от другата страна.
3. Обелете арпаджика, за по-лесно го накиснете предварително във вода, и го разрежете на половинки. Отрежете тънко главата чесън от едната страна, колкото да се разделят скилидките чесън и я сложете цяла при месото заедно с арпаджика. Добавете брашното и бульона. Захлупете тенджерата и гответе на слаб огън 20-25 минути.
4. За да обелите бадемите по-лесно, залейте ги с вряла вода и ги оставете няколко минути. След това ги облейте със студена вода и ги обелете. Нарежете ги на половинки. Сушените смокини разрежете на четвъртинки, но не до края. Разтворете ги като звезда.
5. Добавете бадемите, зърната грозде, стафидите и смокините при месото и разбъркайте. Поръсете със сумак и мед и варете още 20 минути.
6. За пилафа накиснете смокините и стаидите в топла вода, до омекване. Запържете кедровите ядки в съд с 1 с.л. зехтин до златисто. Извадете ги в чиния.
7. Накиснете ориза във вода за 10-15 минути, след това го измийте под течаща вода и изцедете добре. Обелете и нарежете лука на тънки полумесеци и го задушете в маслото. Добавете ориза и разбъркайте. Залейте с 3 ч.ч. вода. Намалете огъня и добавете кедровите ядки и стафидите. Овкусете с канела, мента, бахар и сол. Захлупете и варете 8-10 минути.
8. Нарежете омекналите смокини. Копърът нарежете на ситно. Добавете ги към пилафа. Дръпнете тенджерата от огъня, покрийте я с кърпа, а след това с капак и оставете да престои 30-40 минути.
9. Сервирайте мутанджана с пилаф със смокини.
2. В голяма тенджера разтопете маслото и поставете парчетата месо в него. Щом месото промени цвета си, обърнете го от другата страна.
3. Обелете арпаджика, за по-лесно го накиснете предварително във вода, и го разрежете на половинки. Отрежете тънко главата чесън от едната страна, колкото да се разделят скилидките чесън и я сложете цяла при месото заедно с арпаджика. Добавете брашното и бульона. Захлупете тенджерата и гответе на слаб огън 20-25 минути.
4. За да обелите бадемите по-лесно, залейте ги с вряла вода и ги оставете няколко минути. След това ги облейте със студена вода и ги обелете. Нарежете ги на половинки. Сушените смокини разрежете на четвъртинки, но не до края. Разтворете ги като звезда.
5. Добавете бадемите, зърната грозде, стафидите и смокините при месото и разбъркайте. Поръсете със сумак и мед и варете още 20 минути.
6. За пилафа накиснете смокините и стаидите в топла вода, до омекване. Запържете кедровите ядки в съд с 1 с.л. зехтин до златисто. Извадете ги в чиния.
7. Накиснете ориза във вода за 10-15 минути, след това го измийте под течаща вода и изцедете добре. Обелете и нарежете лука на тънки полумесеци и го задушете в маслото. Добавете ориза и разбъркайте. Залейте с 3 ч.ч. вода. Намалете огъня и добавете кедровите ядки и стафидите. Овкусете с канела, мента, бахар и сол. Захлупете и варете 8-10 минути.
8. Нарежете омекналите смокини. Копърът нарежете на ситно. Добавете ги към пилафа. Дръпнете тенджерата от огъня, покрийте я с кърпа, а след това с капак и оставете да престои 30-40 минути.
9. Сервирайте мутанджана с пилаф със смокини.
Продукти
- За мутанджана:2 с.л. масло 1 кг агнешко месо от бут 6 главички арпаджик 1 глава чесън 1 с.л. брашно 2 ч.ч. агнешки бульон 8 сушени смокини 10 зърна черно грозде 3 с.л. сурови бадеми 1 шепа стафиди щипка сумак 1 ч.л. медЗа пилафа:2 ч.ч. дългозърнест ориз зехтин 4 с.л. кедрови ядки 10 сушени смокини 2 с.л. стафиди 1 глава лук 5 стръка копър 2 с.л. масло 3 ч.ч. гореща вода щипка бахар 1 стрък мента сол
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Максут Ашкар
Лимонада с червено цвекло
Рецепти Максут Ашкар
Кюфтета от нахут и кайма
Рецепти Максут Ашкар
Хумус
Рецепти Максут Ашкар
Зелен фасул със зехтин
Рецепти Максут Ашкар
Пелте
Рецепти Максут Ашкар
Супа лебание
Рецепти Максут Ашкар
Шербет с хибискус
Рецепти Максут Ашкар
Сиропирани хапки
Рецепти Максут Ашкар
Айрян с мента
Рецепти Максут Ашкар
Капуска