Начин на приготвяне:

1. Нарежете картофите на дребни кубчета. 

2. Наситнете лука и го запържете в загрятото масло до златисто. Прибавете каймата и пържете при непрекъснато бъркане, докато започне да се карамелизира.

3. След това прибавете нарязаните картофи, около 300 мл вода, чубрицата, доматения концентрат, сол и черен пипер на вкус, доматите и соевия сос. Гответе, докато картофите омекнат.

5. Намажете лист хартия за печене с разтопено масло. Върху него подредете една върху друга точените кори - всяка намазана предварително с масло. Поставете хартията с корите в тиган с термоустойчива дръжка.

6. Изсипете мусаката и заравнете. Гответе на котлона 2-3 минути, за да се запекат корите отдолу. 

7. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Изпечете ястието за 30 минути.
8. За заливката смесете брашното със заквасената сметана, яйцето, сол и черен пипер. Разбъркайте добре.
9. Извадете ястието от фурната и го залейте с тази смес. Поръсете с настърган кашкавал и запечете за още 12 минути.

Продукти

  • 6 бр. точени кори
  • 800 г картофи
  • 600 г кайма смес
  • 200 г домати на кубчета от консерва
  • 1 глава лук
  • 2 с.л. доматен концентрат
  • 1 ч.л. сушена чубрица
  • 2 с.л. соев сос
  • 60 г краве масло
  • сол и черен пипер

За заливката:

  • 200 г заквасена сметана
  • 1 яйце
  • 2 с.л. брашно
  • сол и черен пипер на вкус
  • 50 г кашкавал

Свързани рецепти