Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука на полумесеци и го задушете в тиган с олио. Добавете и нарязаната скилидка чесън. Сложете и каймата, като я натискате, за да може да се разбърка. Ако е необходимо, добавете малко вода и оставете да се задушава. Към края на задушаването добавете сол и черен пипер.
2. Обелете картофите и ги нарежете на тънки кръгчета. Необелената тиквичка също нарежете на кръгчета.
3. Намажете дълбока тавичка с олио и наредете кръгчета картофи на дъното, като ги застъпвате като керемидки. Отгоре сложете половината плънка. Наредете кръгчетата тиквичка и притиснете. Сложете останалата плънка и завършете с втори ред картофени кръгчета.
4. В купа разбийте млякото с яйцата. Добавете сол и черен пипер и няколко листенца магданоз. Излейте внимателно заливката върху мусаката. Изпечете мусаката за около поливин час на 220 градуса.
5. Гарнирайте всяка порция мусака със супена лъжица заквасена сметана.
2. Обелете картофите и ги нарежете на тънки кръгчета. Необелената тиквичка също нарежете на кръгчета.
3. Намажете дълбока тавичка с олио и наредете кръгчета картофи на дъното, като ги застъпвате като керемидки. Отгоре сложете половината плънка. Наредете кръгчетата тиквичка и притиснете. Сложете останалата плънка и завършете с втори ред картофени кръгчета.
4. В купа разбийте млякото с яйцата. Добавете сол и черен пипер и няколко листенца магданоз. Излейте внимателно заливката върху мусаката. Изпечете мусаката за около поливин час на 220 градуса.
5. Гарнирайте всяка порция мусака със супена лъжица заквасена сметана.
Продукти
- 2 глави лук
- 1 скилидка чесън
- 4 картофа
- 1 тиквичка
- 400 г кайма смес
- сол и черен пипер
- слънчогледово олио
- 500 мл прясно мляко
- 4 яйца
- заквасена сметана