Мусака с праз

Мусака с праз

Начин на приготвяне:

Обелете картофите и ги нарежете на тънки кръгчета. Сложете ги да се посварят малко. Може да ги сложите и на пара.
В тиган с малко зехтин сложете чесъна, а след това и каймата да се запържи. Овкусете със сол, пипер и риган. След това в същия тиган сложете отново малко зехтин и сложете нарязания праз да се позадуши.
За соса бешамел разтопете маслото в тенджерка, сипете брашното в него и разбъркайте. Щом се стопли сместа, добавете студеното мляко и бъркайте. Оставете соса да къкри.
Наредете на дъното на тавичката половината картофи, върху тях кръгчета сурови домати. Следва половината количество кайма. Залейте със сос, а върху него сложете праз. След това в същия ред наредете останалите продукти. Най-отгоре наредете малки кубчета сирене. Запечете мусаката за десетина минути на 180-200 градуса.

Продукти

  • 700 г картофи
  • 2 скилидки чесън
  • 800 г говежда кайма
  • 2 с.л. сух риган
  • 4 домата
  • 3 стръка праз
  • 200 г сирене
  • сол и черен пипер

За соса бешамел:

  • 50 г масло
  • 50 г брашно
  • 1 л прясно мляко

Свързани рецепти