Начин на приготвяне:
Обелете картофите и ги нарежете на тънки кръгчета. Сложете ги да се посварят малко. Може да ги сложите и на пара.
В тиган с малко зехтин сложете чесъна, а след това и каймата да се запържи. Овкусете със сол, пипер и риган. След това в същия тиган сложете отново малко зехтин и сложете нарязания праз да се позадуши.
За соса бешамел разтопете маслото в тенджерка, сипете брашното в него и разбъркайте. Щом се стопли сместа, добавете студеното мляко и бъркайте. Оставете соса да къкри.
Наредете на дъното на тавичката половината картофи, върху тях кръгчета сурови домати. Следва половината количество кайма. Залейте със сос, а върху него сложете праз. След това в същия ред наредете останалите продукти. Най-отгоре наредете малки кубчета сирене. Запечете мусаката за десетина минути на 180-200 градуса.
В тиган с малко зехтин сложете чесъна, а след това и каймата да се запържи. Овкусете със сол, пипер и риган. След това в същия тиган сложете отново малко зехтин и сложете нарязания праз да се позадуши.
За соса бешамел разтопете маслото в тенджерка, сипете брашното в него и разбъркайте. Щом се стопли сместа, добавете студеното мляко и бъркайте. Оставете соса да къкри.
Наредете на дъното на тавичката половината картофи, върху тях кръгчета сурови домати. Следва половината количество кайма. Залейте със сос, а върху него сложете праз. След това в същия ред наредете останалите продукти. Най-отгоре наредете малки кубчета сирене. Запечете мусаката за десетина минути на 180-200 градуса.
Продукти
- 700 г картофи
- 2 скилидки чесън
- 800 г говежда кайма
- 2 с.л. сух риган
- 4 домата
- 3 стръка праз
- 200 г сирене
- сол и черен пипер
За соса бешамел:
- 50 г масло
- 50 г брашно
- 1 л прясно мляко