Мусака ала Мунир
1. Обелете и нарежете картофите на четвъртинки. Сварете ги в тенджера с подсолена вода за 10 минути, докато омекнат. Прецедете ги и ги намачкайте. Добавете сметаната и разбъркайте. Накрая добавете начупените орехи.
2. Обелете и нарежете на ситно лука и чесъна. Запържете ги в тиган с 2-3 с.л. олио. Добавете каймата и нарязания кориандър и овкусете с рас ел ханут, сол и черен пипер. Разбъркайте и захлупете тигана. Гответе каймата около 6 минути.
3. Измийте добре и подсушете тиквичката и патладжана. Нарежете ги на дълги филии, дебели по 1 см. Сложете ги в  отделни чинии и ги поръсете с олио или зехтин. Изпечете зеленчуците в добре загрят грил-тиган, от двете страни.
4. Подмажете добре дълбока тавичка. На дъното и разпределете картофеното пюре. Върху него направете пласт от задушената кайма, като я сипвате с помощта на решетеста лъжица, за да отстраните излишната течност. Върху каймата подредете печени зеленчуци, като ги редувате. След това подредете кръгчетата домати, ако има още печени зеленчуци, направете още един слой от тях. най-отгоре подредете моцарелата, нарязана на филийки. Запечете мусаката в предварително загрята фурна на 180 градуса за 5 минути, докато сиренето се разтопи.

Продукти

  • 800 г картофи 500 мл течна животинска сметана 50 г орехи 2 глави лук 2 скилидки чесън 0.5 връзка кориандър олио 400 г агнешка кайма 2 ч.л. рас ел ханут 1 тиквичка 1 патладжан 4 големи домата 2 топки моцарела сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички