Мусака ала Мунир
Рецепта от: Мунир Тоуб
1. Обелете и нарежете картофите на четвъртинки. Сварете ги в тенджера с подсолена вода за 10 минути, докато омекнат. Прецедете ги и ги намачкайте. Добавете сметаната и разбъркайте. Накрая добавете начупените орехи.
2. Обелете и нарежете на ситно лука и чесъна. Запържете ги в тиган с 2-3 с.л. олио. Добавете каймата и нарязания кориандър и овкусете с рас ел ханут, сол и черен пипер. Разбъркайте и захлупете тигана. Гответе каймата около 6 минути.
3. Измийте добре и подсушете тиквичката и патладжана. Нарежете ги на дълги филии, дебели по 1 см. Сложете ги в отделни чинии и ги поръсете с олио или зехтин. Изпечете зеленчуците в добре загрят грил-тиган, от двете страни.
4. Подмажете добре дълбока тавичка. На дъното и разпределете картофеното пюре. Върху него направете пласт от задушената кайма, като я сипвате с помощта на решетеста лъжица, за да отстраните излишната течност. Върху каймата подредете печени зеленчуци, като ги редувате. След това подредете кръгчетата домати, ако има още печени зеленчуци, направете още един слой от тях. най-отгоре подредете моцарелата, нарязана на филийки. Запечете мусаката в предварително загрята фурна на 180 градуса за 5 минути, докато сиренето се разтопи.
2. Обелете и нарежете на ситно лука и чесъна. Запържете ги в тиган с 2-3 с.л. олио. Добавете каймата и нарязания кориандър и овкусете с рас ел ханут, сол и черен пипер. Разбъркайте и захлупете тигана. Гответе каймата около 6 минути.
3. Измийте добре и подсушете тиквичката и патладжана. Нарежете ги на дълги филии, дебели по 1 см. Сложете ги в отделни чинии и ги поръсете с олио или зехтин. Изпечете зеленчуците в добре загрят грил-тиган, от двете страни.
4. Подмажете добре дълбока тавичка. На дъното и разпределете картофеното пюре. Върху него направете пласт от задушената кайма, като я сипвате с помощта на решетеста лъжица, за да отстраните излишната течност. Върху каймата подредете печени зеленчуци, като ги редувате. След това подредете кръгчетата домати, ако има още печени зеленчуци, направете още един слой от тях. най-отгоре подредете моцарелата, нарязана на филийки. Запечете мусаката в предварително загрята фурна на 180 градуса за 5 минути, докато сиренето се разтопи.
Продукти
- 800 г картофи 500 мл течна животинска сметана 50 г орехи 2 глави лук 2 скилидки чесън 0.5 връзка кориандър олио 400 г агнешка кайма 2 ч.л. рас ел ханут 1 тиквичка 1 патладжан 4 големи домата 2 топки моцарела сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Мунир Тоуб
Тажин с пиле, лимон и маслини
Рецепти Мунир Тоуб
Пълнени тиквички с извара и булгур
Рецепти Мунир Тоуб
Шишчета с пуешко и пълнени картофи
Рецепти Мунир Тоуб
Салата от моркови с хрупкава риба
Рецепти Мунир Тоуб
Агнешки пилаф с печени домати
Рецепти Мунир Тоуб
Фритата по марокански със салата от краставици
Рецепти Мунир Тоуб
Говеждо задушено с тиквички
Рецепти Мунир Тоуб
Супа от леща и тиква
Рецепти Мунир Тоуб
Шафранов ориз със скариди и нахут
Рецепти Мунир Тоуб
Ливанска хлебна салата "Фатуш"