Начин на приготвяне:
1. За тънките бисквити, наричани тюили или обли, разбийте белтъците с пудрата захар на ръка. Добавете брашното и предварително разтопеното и поизстинало масло. Разбийте до гладкост и сложете сместа в хладилник за 30 минути. В плоска тава, постлана с хартия за печене, сипете по малко от тестото за бисквитите с помощта на лъжица. След това, с дъното на лъжицата, разстелете тестото така, че да се оформи тънък кръг. Не прекалявайте с тънкостта на бисквитите. Печете бисквитите на 170 градуса 8 минути.
2. Обелете и нарежете мангото на кубчета. Разтопете маслото в тенджерка и добавете парченцата манго и захарта. Пържете в продължение на 4 минути, като разбърквате. Пресипете мангото в чиния и настържете отгоре кора на лайм, изтискайте и сока на половината лайм. Разбъркайте и оставете мангото да изстине.
3. За муса разбийте белтъците с 1 ч.л. захар на пяна. Едновременно с това сварете сироп от останалата захар и водата - 121 градуса. Изсипете горещия сироп на тънка струйка към разбиващите се белтъци, като продължите да разбивате на най-високата степен.
4. Сложете сметаната в тенджерка да кипне. Добавете към нея нарязания бял шоколад и я дръпнете от огъня. разбъркайте до гладкост. Пресипете шоколада в купа да поизстине. Разбийте сметаната и я сложете в хладилник да стегне. Смесете трите неща, като сложите първо малко от белтъчната пяна към шоколада и разбъркате. След това добавете останалите белтъци, а накрая и сметаната. Нарежете на кубчета шоколадовите десертчета /тип Mars/ и ги добавете към сместа. Разбъркайте.
5. Пресипете муса в друга купа, в която ще го поднесете и го сложете в хладилник да стегне за 1 час.
6. След като извадите муса от хладилника, набодете отстрани по ръба на купата бисквитите. По средата изсипете изстиналото пържено манго.
2. Обелете и нарежете мангото на кубчета. Разтопете маслото в тенджерка и добавете парченцата манго и захарта. Пържете в продължение на 4 минути, като разбърквате. Пресипете мангото в чиния и настържете отгоре кора на лайм, изтискайте и сока на половината лайм. Разбъркайте и оставете мангото да изстине.
3. За муса разбийте белтъците с 1 ч.л. захар на пяна. Едновременно с това сварете сироп от останалата захар и водата - 121 градуса. Изсипете горещия сироп на тънка струйка към разбиващите се белтъци, като продължите да разбивате на най-високата степен.
4. Сложете сметаната в тенджерка да кипне. Добавете към нея нарязания бял шоколад и я дръпнете от огъня. разбъркайте до гладкост. Пресипете шоколада в купа да поизстине. Разбийте сметаната и я сложете в хладилник да стегне. Смесете трите неща, като сложите първо малко от белтъчната пяна към шоколада и разбъркате. След това добавете останалите белтъци, а накрая и сметаната. Нарежете на кубчета шоколадовите десертчета /тип Mars/ и ги добавете към сместа. Разбъркайте.
5. Пресипете муса в друга купа, в която ще го поднесете и го сложете в хладилник да стегне за 1 час.
6. След като извадите муса от хладилника, набодете отстрани по ръба на купата бисквитите. По средата изсипете изстиналото пържено манго.
Продукти
За бисквитите:
- 80 г белтъци
- 80 г пудра захар
- 35 г масло
- 60 г брашно
За пърженото манго:
- 1 манго
- 50 г масло
- 50 г захар
- 1 лайм
За муса:
- 160 г бял шоколад
- 300 мл течна сметана
- 30 г захар
- 30 мл вода
- 2 белтъка
- 4 шоколадови десертчета