Мус от ванилия с халва, трохи от мак и черен шоколад
Рецепта от: Нина Бабич
- За муса смесете в купа жълтъците със захарта. Оставете желатина да набъбва в млякото за 25 минути. В малка тенджера кипнете 250 г сметана. Сипете бавно една трета от кипналата сметана в купата с жълтъците и захарта, за да темперирате, после върнете всичко обратно в тенджерата.
- Варете сместа на тих огън при непрекъснато бъркане, докато не достигне температура от 85 градуса или не се сгъсти толкова, че да остане ясна следа, когато минете с пръст по лъжицата. Дръпнете от огъня.
- Сложете желатина в крема и бъркайте, докато не се разтвори в него. Смесете тахана и меда и ги добавете в крема с желатина. Разбийте останалата сметана леко и я сипете в крема. Сложете натрошената халва в муса и внимателно разбъркайте.
4. Разпределете муса в чаши или голяма форма. Оставете го 2 часа в хладилник, за да стегне.
- За трохите загрейте фурната на 165 градуса. В купата на миксера сложете всички съставки, без маслото. След като смесите съставките на ниска скорост, добавете кубчетата масло и разбивайте, докато не получите малки топчета (не трябва да остане масло, което сухите съставки да не са поели.) Печете 15 минути, като разбърквате. Оставете да изстине на стайна температура.
- Разтопете половината шоколад на водна баня. Сложете сметаната да кипне и с нея залейте шоколада. Оставете да престои една минута. След това енергично бъркайте със силиконова шпатула, докато сместа не стане еднородна. Оставете я да се охлади на температура от 38-40 С.
- Смесете меда и маслото. Добавете ги в шоколада и бъркайте, докато не се разтопят напълно в него. Оставете ганаша да се стегна на стайна температура.
- В чашите с вече стегнатия мус сложете поръсете трохите с мака и бадемите, а след това, с помощта на пош, разпределете ганаша.
*Печете във фурна без вентилатор.
Продукти
- За муса:
- 4 г желатин
- 30 г прясно мляко
- 500 г сладкарска сметана (35%)
- 50 г кристална захар
- 3 жълтъка
- 2 1/2 с.л. сусамов тахан
- 2 1/2 с.л. мед
- 40 г халва
- За трохите с мак и бадеми:
- 110 г пудра захар
- 110 г брашно
- 60 г бадемово брашно
- 60 г мак
- 110 г студено краве масло (на кубчета)
- За ганаша от черен шоколад:
- 275 г черен шоколад (70%)
- 250 г сладка сметана (35%)
- 20 г мед
- 50 г меко краве масло
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене