Свързани предаванияНина Бабич: Моята френска пекарнаГледайте Вторник 1 Октомври, 13:00 | Вторник 1 Октомври, 13:30

Начин на приготвяне:

  1. За муса смесете в купа жълтъците със захарта. Оставете желатина да набъбва в млякото за 25 минути. В малка тенджера кипнете 250 г сметана. Сипете бавно една трета от кипналата сметана в купата с жълтъците и захарта, за да темперирате, после върнете всичко обратно в тенджерата.
  2. Варете сместа на тих огън при непрекъснато бъркане, докато  не достигне температура от 85 градуса или не се сгъсти толкова, че да остане ясна следа, когато минете с пръст по лъжицата. Дръпнете от огъня.
  3. Сложете желатина в крема и бъркайте, докато не се разтвори в него. Смесете тахана и меда и ги добавете в крема с желатина. Разбийте останалата сметана леко и я сипете в крема. Сложете натрошената халва в муса и внимателно разбъркайте.

   4. Разпределете муса в чаши или голяма форма. Оставете го 2 часа в хладилник, за да стегне.

  1. За трохите загрейте фурната на 165 градуса. В купата на миксера сложете всички съставки, без маслото. След като смесите съставките на ниска скорост, добавете кубчетата масло и разбивайте, докато не получите малки топчета (не трябва да остане масло, което сухите съставки да не са поели.) Печете 15 минути, като разбърквате. Оставете да изстине на стайна температура.
  2. Разтопете половината шоколад на водна баня. Сложете сметаната да кипне и с нея залейте шоколада. Оставете да престои една минута. След това енергично бъркайте със силиконова шпатула, докато сместа не стане еднородна. Оставете я да се охлади на температура от 38-40 С.
  3. Смесете  меда и маслото. Добавете ги в шоколада и бъркайте, докато не се разтопят напълно в него. Оставете ганаша да се стегна на стайна температура.
  4. В чашите с вече стегнатия мус сложете поръсете трохите с мака и бадемите, а след това, с помощта на пош, разпределете ганаша.

*Печете във фурна без вентилатор.

Продукти

За муса:

4 г желатин 

30 г прясно мляко

500 г сладкарска сметана (35%)

50 г кристална захар

3 жълтъка

2 1/2 с.л. сусамов тахан

2 1/2 с.л. мед

40 г халва

 

За трохите с мак и бадеми:

110 г пудра захар

110 г брашно

60 г бадемово брашно

60 г мак

110 г студено краве масло (на кубчета)

 

За ганаша от черен шоколад:

275 г черен шоколад (70%)

250 г сладка сметана (35%)

20 г мед

50 г меко краве масло

 

Свързани рецепти