1. За муса накиснете желатина в студена вода и го оставете да набъбне. Загрейте млякото, докато кипне, добавете в него желатина и бъркайте, докато той не се разтвори напълно.


2. Сложете шоколада в дълбока купа, залейте го с една трета от горещото мляко и бъркайте с шпатула, докато не получите блестяща, еластична смес. 

3. Постепенно добавете останалото мляко и бъркайте с шпатулата. 

4. Щом шоколадовата смес се охлади до 45-50 градуса, разбъркайте в нея избитата сметана. Сипете в чаши и охладете.

5. За карамеления крем в купа смесете яйцето, жълтъците и нишестето. Добавете 120 г мляко и бъркайте, докато сместа стане гладка, без бучици.
6. В малка тенджерка кипнете 360 г мляко и го оставете настрана. В купичка разтворете желатина в 2 лъжици вода и го оставете да набъбне.
7. В тенджерка карамелизирайте захарта, трябва да получите кехлибарена на цвят смес. Щом захарта се разтопи, отстранете съда от котлона. Веднага добавете маслото.
8. Когато маслото се разтопи, започнете постепенно да добавяте топлото мляко и бъркайте внимателно, защото се освобождава много пара.
9. Към карамеления сос добаете и сместа с яйцата, нишестето и млякото.
10. Когато се смесят добре, върнете тенджерата на котлона и загрявайте при непрекъснато бъркане. Ако на дъното или по стените са останали бучици карамелизирана захар, при бъркането те трябва да се разтопят.
11. Добавете набъбналия желатин. Бъркайте, докато се получи еднородна смес. Сложете и ванилията и разбъркайте.
12.Украсете муса с охладения карамелен крем. Във всяка чаша поставете нарязано на кубчета прясно манго. Поръсете с хрупкавите топки от карамелизиран бял шоколад и сервирайте.

Продукти

  • За муса от бял шоколад:
  • 183 г карамелизиран бял шоколад
  • 4 г желатин
  • 98 г пърномаслено прясно мляко
  • 197 г течна сладкарска сметана 35%
  • За карамеления крем:
  • 1 голямо яйце
  • 2 жълтъка
  • 32 г нишесте
  • 480 г прясно мляко
  • 300 г захар
  • 30 г масло
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 4 г желатин
  • За гарниране:
  • 1 манго
  • перли от карамелизиран бял шоколад

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички