1. Накиснете листата желатин в купа със студена вода за 10 минути.

2. Сипете къпините в тенджера и добавете захарта и лимоновия сок. Захлупете и щома сместа заври, гответе 5-8 минути, докато плодовете омекнат и пуснат сока си.

3. Прецедете къпините през фина цедка, като ги притискате с помощта на лъжица в друга тенджера и ги върнете върху котлона. Разбъркайте и добавете предварително изтискания набъбнал желатин. Разбъркайте докато желатинът се разтвори и дръпнете от огъня. Пресипете сместа в купа и я оставете да изстине.

4. Разбийте сметаната до полуплътност.

5. Белтъците разбийте на сняг с помощта на миксер. Добавете пудрата захар на малки порции, при непрекъснато разбиване.

6. Добавете на малки порции разбитата сметана и белтъците, като ги редувате и разбърквате внимателно с помощта на шпатула. Пресипете муса в голям стъклен съд и поставете в хладилник за поне 6 часа или за цяла нощ.

7. Украсете муса с топка бита сметана и пресни къпини. Поръсете с пудра захар.

Продукти

  • 600 г къпини
  • 1/2 лимон, сок
  • 175 г захар
  • 5 листа желатин
  • 150 мл пълномаслена течна сметана
  • 2 белтъка
  • За украса:
  • 50 г къпини
  • пудра захар
  • 100 мл бита сметана

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички