1. Обелете дюлите, разполовете ги и ги почистете от семките. 

2. В 500 мл вода изсипете лимоновия сок. Потопете дюлите за 2–3 минути в лимонената вода, за да не потъмняват. 

3. В касерола налейте виното и добавете захарта, карамфила, индришето и нарязания джинджифил. Вътре сложете дюлите и оставете сместа на огъня да кипне. 

4. Гответе на тих огън, докато плодовете омекнат (около 1 час и 30 миунти, времето зависи от дюлите), като периодично обръщате. 

5. Извадете дюлите и ги оставете да се охладят, а соса редуцирайте до получаването на сироп. Охладете го.

6. Разтопете шоколада на водна баня. Накиснете желатина в студена вода да набъбне.

7. Разбийте киселото мляко и го прибавете малко по малко към шоколада при постоянно разбъркване. Налейте разтопения желатин и разбъркайте хубаво. Оставете сместа да се охлади до стайна температура.

8. Разбийте сметаната с ваниловата захар. Добавете я към шоколада малко по малко и разбъркайте.

9. Разпределете муса в чаши и прибирете в хладилник да стегне.

10. Сервирайте муса с нарязани на кубчета дюли и редуцирания сос. Поръсете с нарязани бадеми.

Продукти

  • 300 г бял шоколад 300 мл течна животинска сметана 400 г кисело мляко 10 г бурбонска ванилова захар 1 ч.л. желатин 2 дюли 500 г захар 500 мл бяло вино 1 лимон сок 2 гвоздейчета карамфил 1 листо индрише 30 г пресен джинджифил 100 г печени бадеми

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички