Мус от бял шоколад с кисело мляко и дюли
Рецепта от: Стоян и Лора
1. Обелете дюлите, разполовете ги и ги почистете от семките.
2. В 500 мл вода изсипете лимоновия сок. Потопете дюлите за 2–3 минути в лимонената вода, за да не потъмняват.
3. В касерола налейте виното и добавете захарта, карамфила, индришето и нарязания джинджифил. Вътре сложете дюлите и оставете сместа на огъня да кипне.
4. Гответе на тих огън, докато плодовете омекнат (около 1 час и 30 миунти, времето зависи от дюлите), като периодично обръщате.
5. Извадете дюлите и ги оставете да се охладят, а соса редуцирайте до получаването на сироп. Охладете го.
6. Разтопете шоколада на водна баня. Накиснете желатина в студена вода да набъбне.
7. Разбийте киселото мляко и го прибавете малко по малко към шоколада при постоянно разбъркване. Налейте разтопения желатин и разбъркайте хубаво. Оставете сместа да се охлади до стайна температура.
8. Разбийте сметаната с ваниловата захар. Добавете я към шоколада малко по малко и разбъркайте.
9. Разпределете муса в чаши и прибирете в хладилник да стегне.
10. Сервирайте муса с нарязани на кубчета дюли и редуцирания сос. Поръсете с нарязани бадеми.
2. В 500 мл вода изсипете лимоновия сок. Потопете дюлите за 2–3 минути в лимонената вода, за да не потъмняват.
3. В касерола налейте виното и добавете захарта, карамфила, индришето и нарязания джинджифил. Вътре сложете дюлите и оставете сместа на огъня да кипне.
4. Гответе на тих огън, докато плодовете омекнат (около 1 час и 30 миунти, времето зависи от дюлите), като периодично обръщате.
5. Извадете дюлите и ги оставете да се охладят, а соса редуцирайте до получаването на сироп. Охладете го.
6. Разтопете шоколада на водна баня. Накиснете желатина в студена вода да набъбне.
7. Разбийте киселото мляко и го прибавете малко по малко към шоколада при постоянно разбъркване. Налейте разтопения желатин и разбъркайте хубаво. Оставете сместа да се охлади до стайна температура.
8. Разбийте сметаната с ваниловата захар. Добавете я към шоколада малко по малко и разбъркайте.
9. Разпределете муса в чаши и прибирете в хладилник да стегне.
10. Сервирайте муса с нарязани на кубчета дюли и редуцирания сос. Поръсете с нарязани бадеми.
Продукти
- 300 г бял шоколад 300 мл течна животинска сметана 400 г кисело мляко 10 г бурбонска ванилова захар 1 ч.л. желатин 2 дюли 500 г захар 500 мл бяло вино 1 лимон сок 2 гвоздейчета карамфил 1 листо индрише 30 г пресен джинджифил 100 г печени бадеми
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Стоян и Лора
Палачинки със зелен сос и сирене
Рецепти Стоян и Лора
Тарт с желирани плодове
Рецепти Стоян и Лора
Козуначени топчета с домашен течен шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Курабийките на мама Еми
Рецепти Стоян и Лора
Салата от зелен фасул и спанак
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Стоян и Лора
Сиропирана баница с локум
Рецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Стоян и Лора
Мъфини с мак