Мухамара

Мухамара

Начин на приготвяне:

1. Обелете домата и главата лук и ги нарежете на резени. Сложете ги в блендер или кухненски робот. Добавете обелената и нарязана на едро скилидка чесън, доматеното пюре, пюрето от чушки и захарта. Смелете до получаването на гладка смес.
2. Пресипете сместа в купа и добавете сусамовия тахан. Разбъркайте. Добавете лимоновия сок и отново разбъркайте. Овкусете с кориандър, кимион и сол. Разбъркайте. Добавете струйка зехтин. Разбъркайте и опитайте на вкус. Ако е необходимо, добавете още тахан или сол.
3. Нарежете орехите, добавете ги и разбъркайте. Добавете галетата и разбъркайте. Натрошете сиренето и го добавете. Разбъркайте. Накрая полейте с малко зехтин, разбъркайте и оставете соса да постои в хладилник.
4. Сервирайте мухамара за закуска или към ичли кюфте.

Продукти

  • 1 домат
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 с.л. пюре от чушки
  • 1 ч.л. захар
  • 50 г орехи
  • 2 с.л. тахан
  • 2 ч.л. лимново сок
  • 1 ч.л. смлян кориандър
  • 1 ч.л. смлян кимион
  • щипка червен пипер
  • сол
  • зехтин
  • 2 с.л. галета
  • 100 г бяло саламурено сирене

Свързани рецепти