Мраморна сметанова торта
Рецепта от: Рудолф ван Веен

1. За блата разтопете маслото. Сложете в блендер бишкотите, като ги начупите на едро и ги смелете за кратко. Добавете маслото и пуснете блендера за кратко, за да се смесят двата продукта. Намаслете форма за торта и я покрийте с прозрачно фолио така, че краищата му да стърчат над формата. Изсипете сместа на дъното на формата, покрийте я с друго парче фолио и с ръце хубаво притиснете блата, за да стане равномерен и плътен. Сложете формата в хладилник да се стегне блата.
2. Направете пюре от манго, като обелите и нарежете плодове от манго, а след това ги пасирате. Ако работите с желатин на листове, сипете в тенджерка 1/3 от студено пюре от манго и към него добавете накиснатите листа желатин с малко от водата, разбъркайте за кратко. Ако работите с гранулиран желатин, разтопете го на водна баня, изчакайте го малко да изстине и го добавете към студеното пюре от манго и разбъркайте.
3. За сметановия крем разбийте сметаната с помощта на миксер или кухненски робот със захарта и ваниловата захар. Не бийте сметаната до твърдост. В купа сипете млякото и към него добавете предварително разтопения и леко охладен желатин и разбъркайте. /Ако работите с листове желатин, постъпете по същия начин както с пюрето от манго./ Добавете разбитата сметана и сока от 1/2 лимон към млякото и желатина. Разбъркайте с шпатула.
4. Извадете блата от хладилника и върху него изсипете половината от сметановия крем. Върху него на тънка струйка, под формата на спирала, изсипете крема от манго. След това изсипете останалия сметанов крем. За по-добър ефект разбъркайте кремовете с вилица. Сложете тортата в хладилник поне за 2 часа.
5. Украсете стегнатата торта с розички от бита сметана и листенца мента.
2. Направете пюре от манго, като обелите и нарежете плодове от манго, а след това ги пасирате. Ако работите с желатин на листове, сипете в тенджерка 1/3 от студено пюре от манго и към него добавете накиснатите листа желатин с малко от водата, разбъркайте за кратко. Ако работите с гранулиран желатин, разтопете го на водна баня, изчакайте го малко да изстине и го добавете към студеното пюре от манго и разбъркайте.
3. За сметановия крем разбийте сметаната с помощта на миксер или кухненски робот със захарта и ваниловата захар. Не бийте сметаната до твърдост. В купа сипете млякото и към него добавете предварително разтопения и леко охладен желатин и разбъркайте. /Ако работите с листове желатин, постъпете по същия начин както с пюрето от манго./ Добавете разбитата сметана и сока от 1/2 лимон към млякото и желатина. Разбъркайте с шпатула.
4. Извадете блата от хладилника и върху него изсипете половината от сметановия крем. Върху него на тънка струйка, под формата на спирала, изсипете крема от манго. След това изсипете останалия сметанов крем. За по-добър ефект разбъркайте кремовете с вилица. Сложете тортата в хладилник поне за 2 часа.
5. Украсете стегнатата торта с розички от бита сметана и листенца мента.
Продукти
- За блата:125 г масло 250 г бишкоти или чаени бисквитиЗа крема от манго:425 мл пюре от манго 10 г желатинЗа сметановия крем:600 г пълномаслено кисело мляко 300 мл течна сметана 100 г захар 1 с.л. ванилова захар 16 г желатин 0.5 лимонЗа украса:150 мл течна сметана 30 г захар 3 стръка мента
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Миниторта с шоколад и мандарини
Рецепти Кокосови сладки за закуска
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шампанско