Мраморна сметанова торта

Мраморна сметанова торта

Начин на приготвяне:

1. За блата разтопете маслото. Сложете в блендер бишкотите, като ги начупите на едро и ги смелете за кратко. Добавете маслото и пуснете блендера за кратко, за да се смесят двата продукта. Намаслете форма за торта и я покрийте с прозрачно фолио така, че краищата му да стърчат над формата. Изсипете сместа на дъното на формата, покрийте я с друго парче фолио и с ръце хубаво притиснете блата, за да стане равномерен и плътен. Сложете формата в хладилник да се стегне блата.
2. Направете пюре от манго, като обелите и нарежете плодове от манго, а след това ги пасирате. Ако работите с желатин на листове, сипете в тенджерка 1/3 от студено пюре от манго и към него добавете накиснатите листа желатин с малко от водата, разбъркайте за кратко. Ако работите с гранулиран желатин, разтопете го на водна баня, изчакайте го малко да изстине и го добавете към студеното пюре от манго и разбъркайте.
3. За сметановия крем разбийте сметаната с помощта на миксер или кухненски робот със захарта и ваниловата захар. Не бийте сметаната до твърдост. В купа сипете млякото и към него добавете предварително разтопения и леко охладен желатин и разбъркайте. /Ако работите с листове желатин, постъпете по същия начин както с пюрето от манго./ Добавете разбитата сметана и сока от 1/2 лимон към млякото и желатина. Разбъркайте с шпатула.
4. Извадете блата от хладилника и върху него изсипете половината от сметановия крем. Върху него на тънка струйка, под формата на спирала, изсипете крема от манго. След това изсипете останалия сметанов крем. За по-добър ефект разбъркайте кремовете с вилица. Сложете тортата в хладилник поне за 2 часа.
5. Украсете стегнатата торта с розички от бита сметана и листенца мента.

Продукти

За блата:

  • 125 г масло
  • 250 г бишкоти или чаени бисквити

За крема от манго:

  • 425 мл пюре от манго
  • 10 г желатин

За сметановия крем:

  • 600 г пълномаслено кисело мляко
  • 300 мл течна сметана
  • 100 г захар
  • 1 с.л. ванилова захар
  • 16 г желатин
  • 0.5 лимон

За украса:

  • 150 мл течна сметана
  • 30 г захар
  • 3 стръка мента

Свързани рецепти