Мраморен шоколадов кекс

Мраморен шоколадов кекс

Начин на приготвяне:

1. За топинга сипете брашното в купа. Добавете захарта и нарязаното на малки кубчета студено масло. Смесете съставките с ръце до получаването на трохи. Добавете и нарязания на парченца шоколад. Разбъркайте. Дръжте топинга в хладилник.
2. За кекса разбийте маслото на ръка до получаването на крем. добавете захарта и разбийте отново. След това добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбивате енергично.
3. Пресейте брашното и бакпулвера над купата и разбъркайте внимателно. добавете прясното мляко и ваниловия екстракт и разбъркайте.
4. Разделете тестото на две равни части в две купи. Над едната купа пресейте какаото и разбъркайте до хомогенност.
5. Намаслете форма с подвижно дъно /диаметър 23 см/. Сипвайте по една лъжица от всяка смес, като ги редите една до друга до изчерпване на сместа. С помощта на дръжка на лъжица размесете двата вида кексова смес така, че да се получат мраморни шарки. Разпределете Печете кекса в предварително загрята фурна на 180 градуса 50-60 минути.
6. Оставете кекса да изстине във формата поне 10 минути и след това го извадете. Нарежете на триъгълни парчета.

Продукти

  • 225 г меко масло
  • 225 г захар
  • 4 яйца
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 225 г брашно
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 50 мл прясно мляко
  • 25 г какао
  • пудра захар за поръсване

За топинга:

  • 125 г брашно
  • 75 г захар
  • 75 г студено масло
  • 75 г натурален шоколад

Свързани рецепти