Мраморен орехов кекс

Мраморен орехов кекс

Начин на приготвяне:

1. Шоколадът се разтопява на водна баня, заедно с маслото.
2. С миксер се разбиват яйцата и захарта на пухкав сняг.
3. Пресяват се брашното с бакпулвера и какаото. /Ако шоколадът е хубав, няма нужда от какао./
4. Към яйцата и захарта се добавя разтопения шоколад. Капват се и няколко капки ванилия.
5. След това се добавят сухите съставки – брашното с какаото и бакпулвера, орехите и шоколадовия чипс. Ако нямате шоколадов чипс, можете да удвоите количеството орехи.
6. За бялата част на кекса смесете разтопения бял шоколад, крема сиренето, яйцата, захарта и ванилова есенция. Добавете и брашното с бакпулвера.
7. Изсипете кафявата смес в квадратна форма за печене с размери 24 х 24 см. С шприц /може и с шпатула/ изсипете бялата смес и после разбъркайте с лъжица така, че да се смесят двете части.
8. Печете кекса на 180 градуса, не повече от 30 минути. Боднете с клечка по средата на кекса и ако по него са останали трохи, кексът е готов.
9. Отгоре залейте с предварително приготвения шоколадов крем. Той се приготвя като в тенджерка върху котлона се смесят предварително разтопения на водна баня шоколад и сметаната. След като дръпнете тенджерката от котлона, добавете маслото и разбъркайте докато то се разтопи.

Продукти

За кафявата част на кекса:

  • 6 яйца
  • 250 г захар
  • 250 г шоколад
  • 225 г масло
  • 85 г брашно
  • 15 г какао
  • 1 с.л. бакпулвер
  • 125 г орехи
  • 125 г шоколадов чипс

За бялата част на кекса:

  • 80 г бял шоколад
  • 2 яйца
  • 180 г захар
  • 50 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер

За шоколадовия крем:

  • 200 г шоколад
  • 200 мл сметана
  • 50 г масло

Свързани рецепти