Мраморен орехов кекс
1. Шоколадът се разтопява на водна баня, заедно с маслото.
2. С миксер се разбиват яйцата и захарта на пухкав сняг.
3. Пресяват се брашното с бакпулвера и какаото. /Ако шоколадът е хубав, няма нужда от какао./
4. Към яйцата и захарта се добавя разтопения шоколад. Капват се и няколко капки ванилия.
5. След това се добавят сухите съставки – брашното с какаото и бакпулвера, орехите и шоколадовия чипс. Ако нямате шоколадов чипс, можете да удвоите количеството орехи.
6. За бялата част на кекса смесете разтопения бял шоколад, крема сиренето, яйцата, захарта и ванилова есенция. Добавете и брашното с бакпулвера.
7. Изсипете кафявата смес в квадратна форма за печене с размери 24 х 24 см. С шприц /може и с шпатула/ изсипете бялата смес и после разбъркайте с лъжица така, че да се смесят двете части.
8. Печете кекса на 180 градуса, не повече от 30 минути. Боднете с клечка по средата на кекса и ако по него са останали трохи, кексът е готов.
9. Отгоре залейте с предварително приготвения шоколадов крем. Той се приготвя като в тенджерка върху котлона се смесят предварително разтопения на водна баня шоколад и сметаната. След като дръпнете тенджерката от котлона, добавете маслото и разбъркайте докато то се разтопи.

Продукти

  • За кафявата част на кекса:6 яйца 250 г захар 250 г шоколад 225 г масло 85 г брашно 15 г какао 1 с.л. бакпулвер 125 г орехи 125 г шоколадов чипсЗа бялата част на кекса:80 г бял шоколад 2 яйца 180 г захар 50 г брашно 1 ч.л. бакпулверЗа шоколадовия крем:200 г шоколад 200 мл сметана 50 г масло

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички