Рецепта за класически мраморен кейк. Кексовата смес е богата, с масло, яйца, прясно мляко, захар и какао. Докато е още топъл, кексът се намазва с маслена глазура.

Продукти

  • 215 г безсолно масло
  • 375 г захар
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • щипка сол
  • 4 яйца (със стайна температура)
  • 170 г брашно
  • ¾ ч.л. бакпулвер
  • 75 мл прясно мляко
  • 35 г брашно
  • 25 г какао
  • ¼ ч.л. бакпулвер
  • 25 мл прясно мляко
  • За глазурата:
  • 30 г безсолно масло
  • 6- мл вода
  • 60 г захар
  • ½ ч.л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

  • 1. В купа разбийте мекото масло със захарта до кремообразност. Добавете ваниловия екстракт и солта и разбийте отново. Малко по малко добавете предварително разбитите яйца, без да спирате разбиването.
  • 2. В една купа отделете 190 г от сместа, а в друга купа – останалото. Към по-голямата част от сместа добавете 170 г брашно и ¾ ч.л. бакпулвер. Разбъркайте с помощта на шпатула. Малко по малко добавете и 75 мл прясно мляко. Разбъркайте до хомогенност.
  • 3. Към по-малката смес добавете 35 г брашно и ¼ ч.л. бакпулвер. Разбъркайте и добавете какаото, като го пресявате. Накрая добавете прясното мляко и разбъркайте до хомогенност.
  • 4. Намажете с мазнина правоъгълна форма за кекс (23х13 см) и постелете с хартия за печене. Започнете да сипвате по 1 пълна супена лъжица от всяка смес, като ги редувате. Накрая, с помощта на дръжката на лъжица, леко разбъркайте двете смеси, за да се смесят. Печете кейка в предварително загрята фурна на 160 градуса (с вентилатор) 55-60 минути или докато клечката, с която проверявате готовността, не излезе чиста.
  • 5. За глазурата сипете водата, захарта, маслото и ванилията в касеролка. Варете 1 минута и дръпнете от огъня.
  • 6. След като извадите кейка от фурната, го оставете да изстине за 5 минути. След това го намажтее с глазурата, с помощта на четка. Оставете да престои 15-20 минути и нарежете кейка.

Свързани рецепти

Виж всички