Мраморен кейк
Рецепта от: Кирстен Тиболс
Рецепта за класически мраморен кейк. Кексовата смес е богата, с масло, яйца, прясно мляко, захар и какао. Докато е още топъл, кексът се намазва с маслена глазура.
Продукти
- 215 г безсолно масло
- 375 г захар
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- щипка сол
- 4 яйца (със стайна температура)
- 170 г брашно
- ¾ ч.л. бакпулвер
- 75 мл прясно мляко
- 35 г брашно
- 25 г какао
- ¼ ч.л. бакпулвер
- 25 мл прясно мляко
- За глазурата:
- 30 г безсолно масло
- 6- мл вода
- 60 г захар
- ½ ч.л. ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
- 1. В купа разбийте мекото масло със захарта до кремообразност. Добавете ваниловия екстракт и солта и разбийте отново. Малко по малко добавете предварително разбитите яйца, без да спирате разбиването.
- 2. В една купа отделете 190 г от сместа, а в друга купа – останалото. Към по-голямата част от сместа добавете 170 г брашно и ¾ ч.л. бакпулвер. Разбъркайте с помощта на шпатула. Малко по малко добавете и 75 мл прясно мляко. Разбъркайте до хомогенност.
- 3. Към по-малката смес добавете 35 г брашно и ¼ ч.л. бакпулвер. Разбъркайте и добавете какаото, като го пресявате. Накрая добавете прясното мляко и разбъркайте до хомогенност.
- 4. Намажете с мазнина правоъгълна форма за кекс (23х13 см) и постелете с хартия за печене. Започнете да сипвате по 1 пълна супена лъжица от всяка смес, като ги редувате. Накрая, с помощта на дръжката на лъжица, леко разбъркайте двете смеси, за да се смесят. Печете кейка в предварително загрята фурна на 160 градуса (с вентилатор) 55-60 минути или докато клечката, с която проверявате готовността, не излезе чиста.
- 5. За глазурата сипете водата, захарта, маслото и ванилията в касеролка. Варете 1 минута и дръпнете от огъня.
- 6. След като извадите кейка от фурната, го оставете да изстине за 5 минути. След това го намажтее с глазурата, с помощта на четка. Оставете да престои 15-20 минути и нарежете кейка.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Торта с кисело мляко, бисквити и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Орехова торта с шипков мармалад
Рецепти Стоян и Лора
„Невидим“ ябълков сладкиш с карамелени орехи
Рецепти Найджела Лоусън
Торта "Павлова" с вкус на капучино
Рецепти Рудолф ван Веен
Австрийски гугелхупф с банани и кокос
Рецепти Марк Мориарти
Торта "Виктория"
Рецепти Стоян и Лора
Мини торти "Добуш"
Рецепти Стоян и Лора
Кекс "Мозайка"
Рецепти Донал Скиан
Панданов кейк
Рецепти Донал Скиан
Ирландска ябълкова торта със солен карамел