Начин на приготвяне:

1. За соса от чушки изпечете чушките и ги увийте в алуминиево фолио или хартия. След това ги обелете, отстранете семките им и ги нарежете на едро. Нарежете лука и чесъна и ги задушете в тенджерка с малко олио. Добавете листенцата мащерка и овкусете със сол. След 1-2 минути добавете чушките и излейте бульона и сметаната. След като сместа заври оставете 4 минути соса да къкри. Махнете клончетата мащерка, ако има и пресипете сместа в блендер. Пюрирайте. Прецедете соса.
2. Посолете парчетата риба /може да позвате и треска/ от двете страни и ги сложете в тавичка. Поставете лист хартия върху тях и натиснете с нещо тежко, стъклена тавичка, например. Сложете рибата в хладилник за 15 минути.
3. В чиния смесете брашното, кърито и прясно смляния кориандър и разбъркайте. Овалвайте всяко парче риба в тази смес и го пържете в тиган с малко зехтин, по 5 минути от всяка страна. Извадете изпържената риба върху кухненска салфетка.
4. Използвайте пресни или бейби моркови и ги нарежете на тънки продълговати филийки. Бланширайте ги във вряща подсолена вода за 2-3 минути. Изцедете ги под течаща студена вода и ги сложете в купа.
5. За маринатата загрейте в тенджерка оцета, меда, настърганата мандаринова кора. Накъсайте дафиновите листа и разбъркайте. Щом сместа се затопли, без да завира, я излейте върху морковите. Разбъркайте и оставете морковите за 15-20 минути. Непосредствено преди поднасянето на ястието прецедете морковите и ги загрейте в тенджерка със зехтин за 15-20 секунди, като разбърквате непрекъснато.
6. С помощта на лъжица сипете сос с печени чушки по средата на чинията. Отстрани наредете парченца риба, а от другата страна мариновани моркови. Украсете с къдрава цикория.
Съвет за вино: Подберете италианско бяло сухо вино - смес от сортовете требиано, ризлинг и шардоне.

Продукти

За рибата:

  • 8 парчета х 50 г филе от морски дявол
  • треска или бяла риба
  • 2 с.л. брашно
  • 2 с.л. къри
  • зехтин

За соса от печени чушки:

  • 2 червени чушки
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • зехтин
  • 4 стръка мащерка
  • 200 мл бульон
  • 50 мл течна сметана

За маринованите моркови:

  • 12 пресни моркова
  • 2 с.л. бял винен оцет
  • 1 с.л. течен мед
  • 2 пресни дафинови листа
  • 1 клементина
  • настъргана кора
  • зехтин

Свързани рецепти