1. В сух тиган, запечете леко двата вида сушени чушки, от двете страни, за около 20 секунди. След това ги поставете в купа с гореща вода за около 20 минути. След това ги извадете и изцедете.

2. В същия сух тиган запечете филийката хляб, от двете страни, заедно със сусама, бадемите, семената кориандър, зърната черен пипер и пръчката канела. Щом подправките започнат да отделят ароматите си, дръпнете от огъня и оставете да изстинат. След това фино смелете всичко в блендер.

3. Загрейте 2 с.л. царевично олио в друг тиган и в него запържете парчетата бана, нарязани под ъгъл, заедно с нарязания на полумесеци лук, скилидката чесън, стафидите (или червените боровинки). Добавете смления карамфил и сушения риган. Гответе докато лукът омекне и леко се карамелизира.

4. Пресипете сместа с банан в блендер и добавете изцедените сухи чушки. Добавете 350 мл пилешки бульон и смелете до гладкост. Почисетете тигана и изсипете соса в него. Добавете останалия пилешки бульон и разбъркайте. Добавете настъргания шоколад, разбъркайте и оставете соса да покъкри около 5 минути, сосът не трябва да завира. Ако сосът стане прекалено гъст, добавете малко вода. Опитайте на вкус и добавете малко сол, ако е необходимо.

5. Поръсете пилешкото филе със сол, черен пипер и останалото олио. Втрийте ги добре в месото. Поставете месото в загрят на умерен огън тиган и го запечатайте от двете страни, до кафяво. След това намалете силата на огъня и гответе 10-15 минути, до готовност.

6. В сух тиган запечете 2 с.л. сусам. Нарежете пилешкото месо под диагонал.

7. Поставете нарязаното месо в голяма чиния и ги полейте със соса поблано. Поръсете със сусам.

Продукти

  • 16 сушени люти чушки Анчо
  • 4 сушени люти чушки Пасила
  • 30 г стар хляб
  • 50 г сусам
  • 120 г бланширани бадеми
  • 1 с.л. семена кориандър
  • 6 зърна черен пипер
  • 5 см пръчка канела
  • 4 с.л. царевично олио
  • 1 малък зелен банан или плантан
  • 130 г стафиди или червени боровинки
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • щипка смлян карамфил
  • 1 ч.л. сушен риган
  • 1 литър пилешки бульон
  • 100 г натурален шоколад (70-80% какао)
  • 4-5 бр. пилешки гръди, без кожа
  • сол
  • 2 с.л. сусам
  • 4 царевични тортили
  • листа маруля

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички