Моле поблано
Рецепта от: Рик Стайн
1. В сух тиган, запечете леко двата вида сушени чушки, от двете страни, за около 20 секунди. След това ги поставете в купа с гореща вода за около 20 минути. След това ги извадете и изцедете.
2. В същия сух тиган запечете филийката хляб, от двете страни, заедно със сусама, бадемите, семената кориандър, зърната черен пипер и пръчката канела. Щом подправките започнат да отделят ароматите си, дръпнете от огъня и оставете да изстинат. След това фино смелете всичко в блендер.
3. Загрейте 2 с.л. царевично олио в друг тиган и в него запържете парчетата бана, нарязани под ъгъл, заедно с нарязания на полумесеци лук, скилидката чесън, стафидите (или червените боровинки). Добавете смления карамфил и сушения риган. Гответе докато лукът омекне и леко се карамелизира.
4. Пресипете сместа с банан в блендер и добавете изцедените сухи чушки. Добавете 350 мл пилешки бульон и смелете до гладкост. Почисетете тигана и изсипете соса в него. Добавете останалия пилешки бульон и разбъркайте. Добавете настъргания шоколад, разбъркайте и оставете соса да покъкри около 5 минути, сосът не трябва да завира. Ако сосът стане прекалено гъст, добавете малко вода. Опитайте на вкус и добавете малко сол, ако е необходимо.
5. Поръсете пилешкото филе със сол, черен пипер и останалото олио. Втрийте ги добре в месото. Поставете месото в загрят на умерен огън тиган и го запечатайте от двете страни, до кафяво. След това намалете силата на огъня и гответе 10-15 минути, до готовност.
6. В сух тиган запечете 2 с.л. сусам. Нарежете пилешкото месо под диагонал.
7. Поставете нарязаното месо в голяма чиния и ги полейте със соса поблано. Поръсете със сусам.
Продукти
- 16 сушени люти чушки Анчо
- 4 сушени люти чушки Пасила
- 30 г стар хляб
- 50 г сусам
- 120 г бланширани бадеми
- 1 с.л. семена кориандър
- 6 зърна черен пипер
- 5 см пръчка канела
- 4 с.л. царевично олио
- 1 малък зелен банан или плантан
- 130 г стафиди или червени боровинки
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- щипка смлян карамфил
- 1 ч.л. сушен риган
- 1 литър пилешки бульон
- 100 г натурален шоколад (70-80% какао)
- 4-5 бр. пилешки гръди, без кожа
- сол
- 2 с.л. сусам
- 4 царевични тортили
- листа маруля
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Печено пиле с картофи и домати
Рецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Джейми Оливър
Пица "Маргарита" и пица калцоне