Начин на приготвяне:
1. За блата разбийте яйцата с помощта на миксер или кухненски робот до пухкавост. След това сипете захарта и продължете разбиването с уред. Започнете да добавяте малко по малко пресятото брашно и бъркайте на ръка. Накрая добавете разтопеното масло. Изсипете сместа върху постлана с хартия за печене голяма плоска тава. Важно е да разстелете хубаво и равномерно тестото. Дебелината му трябва да е около 10 см. Изпечете блата в предварително загрята на 210 градуса фурна за от 6 до 10 минути. Наблюдавайте цвета.
2. Пригответе сладкарския крем и го изсипете върху изплакната чиния или поднос. Покрийте го с фолио и го оставете да изстине в хладилник.
3. За мока крема разбийте маслото с пудрата захар с помощта на миксер или кухненски робот. Добавете изстиналия сладкарски крем и продължете разбиването. Следва мока екстракта, който е приготвен като сте смесили кафе и вода в джезве и сте го оставили да се редуцира. Накрая добавете и разтопения на водна баня шоколад.
4. Постелете на плота парче прозрачно фолио, по-голямо по размери от блата. Прехвърлете поизстиналия блат върху него и отлепете хартията, върху която се е пекъл. Отрежете едно парче с ширина около 10 см от по-тясната страна на блата и го разрежете наполовина за украса. Намажете блата с по-голямата част от мока-крема /включително и малкото парче блат/, като го разстелете равномерно с приблизителна дебелина на слоя 10 см. Останалата част от крема запазете за украса на пънчето. Поръсете захаросани тъмни череши /или череши от сладко/ и ядки пекан /или орехи, или лешници/ върху крема. Започнете да навивате рулото откъм широката му страна като си помагате с фолиото. Постарайте се да го намиете стегнато. Щом го завиете напълно, го опаковайте като бонбон като завържете краищата на фолиото на възел. Поставете рулото в хладилник да се стегне. По същия начин постъпете и с двете малки рулца.
5. Извадете и разопаковайте рулото , като го поставите върху поднос за торта - така, че да ви е удобно да го украсявате. Двете малки рулца ги разрежете на парченца под ъгъл и ги забучете в рулото с помощта на клечки за зъби. Сложете остатъка от мока-крема в пош с тънък накрайник и украсете пънчето с черти и кръгчета, имитиращи ствола на дърво. Отрежете от двата края на рулото тънки парчета, за да се вижда вътрешността му. Може да направите шишарки от марципан, овалян в какао; да сложите ядки и резени портокал; да направите панделка от блестяща лента за украса на подаръци.
2. Пригответе сладкарския крем и го изсипете върху изплакната чиния или поднос. Покрийте го с фолио и го оставете да изстине в хладилник.
3. За мока крема разбийте маслото с пудрата захар с помощта на миксер или кухненски робот. Добавете изстиналия сладкарски крем и продължете разбиването. Следва мока екстракта, който е приготвен като сте смесили кафе и вода в джезве и сте го оставили да се редуцира. Накрая добавете и разтопения на водна баня шоколад.
4. Постелете на плота парче прозрачно фолио, по-голямо по размери от блата. Прехвърлете поизстиналия блат върху него и отлепете хартията, върху която се е пекъл. Отрежете едно парче с ширина около 10 см от по-тясната страна на блата и го разрежете наполовина за украса. Намажете блата с по-голямата част от мока-крема /включително и малкото парче блат/, като го разстелете равномерно с приблизителна дебелина на слоя 10 см. Останалата част от крема запазете за украса на пънчето. Поръсете захаросани тъмни череши /или череши от сладко/ и ядки пекан /или орехи, или лешници/ върху крема. Започнете да навивате рулото откъм широката му страна като си помагате с фолиото. Постарайте се да го намиете стегнато. Щом го завиете напълно, го опаковайте като бонбон като завържете краищата на фолиото на възел. Поставете рулото в хладилник да се стегне. По същия начин постъпете и с двете малки рулца.
5. Извадете и разопаковайте рулото , като го поставите върху поднос за торта - така, че да ви е удобно да го украсявате. Двете малки рулца ги разрежете на парченца под ъгъл и ги забучете в рулото с помощта на клечки за зъби. Сложете остатъка от мока-крема в пош с тънък накрайник и украсете пънчето с черти и кръгчета, имитиращи ствола на дърво. Отрежете от двата края на рулото тънки парчета, за да се вижда вътрешността му. Може да направите шишарки от марципан, овалян в какао; да сложите ядки и резени портокал; да направите панделка от блестяща лента за украса на подаръци.
Продукти
За блата:
- 50 г масло
- 6 яйца
- 190 г захар
- 190 г брашно
За сладкарския крем:
- 1 шушулка ванилия
- 500 мл прясно мляко
- 150 г захар
- 4 жълтъка
- 2 супени лъжици брашно
За мока крема:
- 70 мл еспресо
- 30 г захар
- 160 г натурален шоколад
- 500 г масло
- 120 г пудра захар
- 50 г захаросани череши
- 50 г орехи или лешници
За украса:
- 1 марципан
- 1 захарасон портокал
- орехи пекан