Мока мус с целувки

Мока мус с целувки

Начин на приготвяне:

1. За мока муса сипете смляното кафев тенджерка заедно с 3 с.л. вода и разбъркайте. Оставете кафето да кипне, дръпнете от огъня и го оставете да постои 5-10 минути. След това го прецедете през фина цедка в купа.
2. През това време начупете шоколада на парчета и го разтопете на водна баня. Дръпнете от огъня, добавете прецеденото кафе и разбъркайте. Докато е още топъл, добавете жълтъците, като разбърквате енергично, докато се абсорбират.
3. Отделно разбийте белтъците с помощта на тел. Добавете щипка сол и разбивайте до получаването на пяна. Добавете 1/4 от пяната към шоколадовата смес и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула. След това добавете останалите белтъци и разбъркайте. Мусът трябва да е идеално гладък. Поставете купата в хладилник поне за 2 часа.
4. Сипете смляното кафе заедно със захарта и 3 с.л. вода в тенджерка. Разбъркайте докато сместа кипне. Дръпнете от огъня и оставете кафето да постои 5-10 минути. Прецедете го през фина цедка.
5. За целувчените блатове разбийте белтъците с помощта на миксер. Добавете лимонтузуто и разбийте докато увеличат обема си. Добавете захарта и разбийте до получаването на твърд сняг. Добавете прецеденото кафе към белтъците и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула.
6. Върху два листа хартия за печене, с молив, очертайте по 2 елипси. Постелете с хартията две плоски тави, като обърнете листовете с начертаното надолу. Разделете сместа на четири. Разстелете всяка на дебел слой, по очертаните елипси. Пчете в предварително загрята фурна на 150 градуса 50 минути. След като изключите фурната, оставете блатовете за още 1 час. След това ги извадете и охладете напълно върху решетка.
7. За шоколадовите пурички/вълнички разтопете 50-100 г начупен шоколад на водна баня. С помощта на палетен нож разстелете шоколада на тънък слой върху лист хартия за печене. Оставете шоколада да изстине. Преди да се е втвърдил, с помощта на нож за сирене /тип белачка/ режете парченца от него. Парченцата сами ще се навият на рулца. Оставете рулцата да се втвърдят напълно, след това ги съхранявайте в кутия в хладилник.
8. Поставете един целувчен блат върху поднос. Нанесете половината мока мус върху него и го разстелете. Поставете втори блат. Нанесете половината предварително охладена бита сметана върху него. Поставете третия блат, върху него мус, поставете четвъртия блат и нанесете останалата бита сметана. Украсете с шоколадови вълнички. Поръсете с какао и пудра захар.

Продукти

За целувките:

  • 20 г смляно кафе за еспресо
  • 250 г захар
  • 4 белтъка
  • 0.25 ч.л. лимонтузу

За муса:

  • 100 г натурален шоколад
  • 20 г смляно кафе за еспресо
  • 2 жълтъка
  • 3 белтък
  • щипка сол

Допълнително:

  • 200 мл пълномаслена течна сметана
  • какао за поръсване
  • 100 г натурален шоколад

Свързани рецепти