Моята любима паеля
Рецепта от: Джейми Оливър
1. Нарежете чоризото на парчета от по 1 см. Вземете възможно най-качественото свинско месо от плешка, без кожа, и го нарежете също на парчета от по 1 см. Лукът, чесънът, чушките и стъблата магданоз нарежете на ситно.
2. Загрейте обилно количество зехтин в специален тиган за паеля - широк, с две малки дръжки, като на снимката. Запържете парченцата чоризо и месо за около 10 минути, като от време на време ги разбърквайте. Щом пуснат от мазнината си, добавете нарязаните чушки, лук, чесън и стъбла от магданоз. Овкусете със сол ич ерен пипер, добавете шафрана. Гответе още 10 минути.
3. Добавете ориза и разкъсаните на парчета печени чушки. Бъркайте в продължение на няколко минути, докато оризът поеме вкусовете на останалите продукти.
4. Добавете нарязани домати от консерва или пресни настъргани заедно с 800 мл от бульона. Овкусете отново със сол и черен пипер. Щом сместа заври, намалете огъня и варете 15 минути, като непрекъснато разбърквате ориза. Избутвайте ориза отвън навътре, към средата на съда, като оформяте купчинка. След това изравнявайте купчинката и отново избутвайте навътре.
5. Измийте добре мидите и отстранете отворените. Почистете скаридите. добавете мидите и скаридите едновременно. Ако е необходимо, добавете още бульон. Бъркайте докато мидите се отворят, а скаридите порозовеят.
6. Накрая добавете почистените и нарязани на ивички калмари и зеления боб и варете 5 минути.
7. Преди сервиране поръсете паелята със ситно нарязан магданоз и изтискайте сока на половин лимон. Поднесете паелята с резенчета лимон.
Продукти
- 250 г чоризо
- 300 г свинско месо от плешка
- 1 зелена чушка
- 1 червена чушка
- 5 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 1 връзка магданоз
- щипка шафран
- сол и черен пипер
- зехтин
- 400 г миди с черупки
- 300 г късозърнест ориз
- 200 г печени мариновани чушки
- 400 г нарязани домати
- 1 литър зеленчуков или пилешки органичен бульон
- 12 големи скариди
- 150 г калмари
- 150 г зелен фасул
- 1 лимон
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол