Моята любима паеля

Моята любима паеля

Начин на приготвяне:

1. Нарежете чоризото на парчета от по 1 см. Вземете възможно най-качественото свинско месо от плешка, без кожа, и го нарежете също на парчета от по 1 см. Лукът, чесънът, чушките и стъблата магданоз нарежете на ситно.
2. Загрейте обилно количество зехтин в специален тиган за паеля - широк, с две малки дръжки, като на снимката. Запържете парченцата чоризо и месо за около 10 минути, като от време на време ги разбърквайте. Щом пуснат от мазнината си, добавете нарязаните чушки, лук, чесън и стъбла от магданоз. Овкусете със сол ич ерен пипер, добавете шафрана. Гответе още 10 минути.
3. Добавете ориза и разкъсаните на парчета печени чушки. Бъркайте в продължение на няколко минути, докато оризът поеме вкусовете на останалите продукти.
4. Добавете нарязани домати от консерва или пресни настъргани заедно с 800 мл от бульона. Овкусете отново със сол и черен пипер. Щом сместа заври, намалете огъня и варете 15 минути, като непрекъснато разбърквате ориза. Избутвайте ориза отвън навътре, към средата на съда, като оформяте купчинка. След това изравнявайте купчинката и отново избутвайте навътре.
5. Измийте добре мидите и отстранете отворените. Почистете скаридите. добавете мидите и скаридите едновременно. Ако е необходимо, добавете още бульон. Бъркайте докато мидите се отворят, а скаридите порозовеят.
6. Накрая добавете почистените и нарязани на ивички калмари и зеления боб и варете 5 минути.
7. Преди сервиране поръсете паелята със ситно нарязан магданоз и изтискайте сока на половин лимон. Поднесете паелята с резенчета лимон.

Продукти

  • 250 г чоризо
  • 300 г свинско месо от плешка
  • 1 зелена чушка
  • 1 червена чушка
  • 5 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 1 връзка магданоз
  • щипка шафран
  • сол и черен пипер
  • зехтин
  • 400 г миди с черупки
  • 300 г късозърнест ориз
  • 200 г печени мариновани чушки
  • 400 г нарязани домати
  • 1 литър зеленчуков или пилешки органичен бульон
  • 12 големи скариди
  • 150 г калмари
  • 150 г зелен фасул
  • 1 лимон

Свързани рецепти