Начин на приготвяне:

1. Брюкселското зеле се разрязва наполовина и се сварява във вода със сол.
2. За рататуй първо се нарязват чушките на кубчета, като им се маха жилката. После се нарязват тиквичката и патладжана без вътрешната им част и необелени. Лукът се нарязва също на кубчета.
3. В тиган със зехтин се слагат две скилидки чесън за аромат. После патладжана, сол, черен пипер. Ратататуй се прави на бавен огън. След всеки зеленчук се слага по съвсем малко сол. Накрая се добавя нарязан на кубчета малък домат без вътрешната част. Завършва се с няколко стръка мащерка. /Мащерката и чесънът се изваждат при сервиране./
4. Пюрето се прави като грахът или бобът се пасират и към тях се добави сирене крема или топено сирене.
5. В чинията за сервиране пюрето се слага като канапе, връху него рататуй. Отгоре може да се добавят кълнове. А отстрани се нареждат разрязани на две брюкселски зелчици.

Продукти

  • 1 зелена чушка
  • 1 тиквичка
  • 1 патладжан
  • 0.5 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 стръка мащерка
  • 300 г брюкселско зеле
  • 400 г грах или боб от консерва
  • 100 г сирене крема или топено сирене
  • сол
  • 1 оранжева чушка

Свързани рецепти