Начин на приготвяне:

1. За бишкотите загрейте фурната на 170 градуса (с вентилатор). Сложете в купата на миксера белтъците и част от захарта да се разбиват. Постепенно добавяйте останалата захар, при непрекъснато разбиване. Трябва да се получи мек меренг. В друга купа смесете нишестето и двата вида брашно. Изсипете сместа при меренга и разбъркайте добре с шпатула. Прибавете жълтъците и разбъркайте отново. Разстелете сместа в тава, застлана с хартия за печене. Загладете сместа добре, за да се получи равен блат. Изпечете в загрятата фурна за 8-10 минути - до златист цвят.

2. За ганаша загрейте млякото, дръпнете от огъня, прибавете глюкозата и разбъркайте хубаво, за да се разтвори. Разтопете шоколада на водна баня. Пасирайте подсладеното с глюкоза мляко с маскарпонето. Добавете разтопения шоколад и пасирайте. След това добавете студената сметана и отново пасирайте. Сложете ганаша за една нощ в хладилник, за да може шоколадът да кристализира.

3. За крема кипнете млякото със зърната кафе. Дръпнете от огъня, покрийте с фолио за свежо съхранение, за да не влиза въздух и оставете за 20 минути - кафето трябва да овкуси млякото. Накиснете желатина в леденостудена вода, за да омекне. Прецедете ароматизираното мляко и го загрейте със захарта. Темперирайте жълтъците с част от горещото мляко и ги пресипете в касеролата при останалото мляко. Поставете съда на огъня и когато температурата на крема достигне 81-82 градуса, дръпнете от котлона и добавете желатина. Когато се разтвори, излейте сместа върху шоколада, изчакайте да се разтопи и пасирайте. Приберете в хладилник за една нощ.

4. За желето накиснете желатина в леденостудена вода, за да омекне. Загрейте водата, захарта и ликьора в тенджерка, докато захарта се разтопи. Добавете омекналия желатин и разбъркайте, за да се разтвори. Сипете сместа в малка тава, застлана с прозрачно фолио и охладете, за да се втвърди.

5. Преди да оформите тирамисуто, разбийте охладения ганаш с миксер, за да влезе въздух в него. Продължете с телена бъркалка, за да контролирате консистенцията му и да не се пресече. Нарежете блата на кръгчета и по желание ги потопете в еспресо. Върху всяко кръгче с помощта на пош разпределете от ганаша и от крема с кафе. Отгоре сложете парченца желе.

Продукти

За бишкотите:

  • 170 г белтъци
  • 110 г захар
  • 75 г жълтъци
  • 60 г царевично нишесте
  • 60 г брашно
  • 25 г бадемово брашно

За ганаша:

  • 110 г прясно мляко
  • 20 г глюкоза или мед
  • 90 г бял шоколад
  • 100 г течна животинска сметана (над 30% масленост)
  • 200 г маскарпоне

За крема с кафе:

  • 200 г прясно мляко
  • 70 г кафе на зърна
  • 35 г жълтъци
  • 20 г захар
  • 150 г бял шоколад
  • 2 г желатин на листове

За желето:

  • 170 г вода
  • 35 г захар
  • 4 г желатин на листове
  • 75 г ликьор "Амарето"

Свързани рецепти