Тази торта, представена от майстор-сладкарката Марта Стюарт, е наистина впечатляваща - на 4 етажа е и е украсена обилно с горски плодове. Блатовете са пандишпанови, а кремът между тях е сметанов.

Продукти

  • За блатовете:
  • безсолно масло
  • 2 ¾ ч.ч. брашно за кекс
  • 1 ¾ ч.ч. фина захар + 2 с.л.
  • 2 ¾ ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. сол
  • ½ ч.ч. олио + 2 с.л.
  • 9 жълтъка
  • 11 белтъка
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 1 с.л. лимонова кора
  • 1 шушулка ванилия
  • ½ ч.л. винена киселина
  • За сметановия крем:
  • 4 ч.ч. п ълномаслена течна сметана
  • ¼ ч.ч. захар + 2 с.л.
  • За декорация:
  • 800 г малини
  • 800 г боровинки
  • 800 г къпини
  • 400 г ягоди
  • ядливи цветя

Начин на приготвяне:

  • 1. За блатовете пресейте брашното в голяма купа. Добавете захарта, бакпулвера и солта. В друг съд разбийте жълтъците с прясното мляко и 1 ч.ч. захар. Добавете фино настърганата лимонова кора и остърганата вътрешност на шушулката ванилия и разбъркайте. Добавете и олиото. Добавете течните съставки към сухите и разбъркайте до хомогенност.
  • 2. В голяма купа разбийте белтъците с помощта на миксер, на най-високата степен, докато образуват пяна. След това добавете останалата ¾ ч.ч. и 2 с.л. захар и винения камък малко по малко и разбивайте до образуването на твърди връхчета, около 5 минути. Добавете разбитите белтъци към сместа с жълтъците на няколко части, като разбърквате внимателно с помощта на шпатула.
  • 3. Намажете с масло 4 кръгли форми (2 с диаметър 15 см и 2 с диаметър 23 см) с масло и поръсете с брашно. Постелете дъното с хартия за печене и намаслете и поръсете с брашно отново, изтръскайте излишното. Сипете по 2 ч.ч. от сместа в малките форми, а останалата смес разпределете между двете големи форми. Печете блатовете в предварително загрята фурна на 165 градуса 25-30 минути. След като ги извадите от фурната, ги оставете да изстинат за 10 минути. Извадете блатовете от формите, така че дъното им да е отгоре и ги поставете върху решетка да изстинат напълно.
  • 4. С помощта на назъбен нож изрежете тънко горната част на всеки блат. След това разрежете всеки блат на две равни части, по хоризонтал, с помощта на назъбен нож.
  • 5. Разбийте сметаната и захарта с помощта на миксер, до образуването на меки връхчета. Поставете в хладилник.
  • 6. Поставете един голям блат върху поднос за торта. Намажете го с равномерен слой бита сметана и поставете втори голям блат. Намажете със сметана и поставете третия блат. Щом поставите четвъртия голям блат, промушете 4 тънки дървени пръчки, които да послужат за основа на изрязан кръг от картон с диаметъра на малките блатове. Върху картона поставете първия малък блат и намажете със сметана. Поставете всички малки блатове един върху друг, като помежду им нанасяте слой от сметана. За повече устойчивост на конструкцията, промушете дълга дървена пръчка по средата на всички блатове.
  • 7. Декорирайте тортата с малини, боровинки, къпини и разрязани на половинки ягоди. Добавете и ядливи цветя. Отчупете върха на дървената пръчка, за да не стърчи.

Свързани рецепти

Виж всички