Млинци е хърватски плосък хляб, който обаче се използва под формата на паста (юфка). Тестото за млинци се приготвя от брашно, яйца, вода и сол и се разточва на тънки кори, които се изпичат във фурна или на огън. След това се начупват на парченца и така се съхраняват. Сварени във вряща подсолена вода, млинците се използват като гарнитура към различни видове месо.

Продукти

  • 500 г брашно + за разточване
  • 2 яйца
  • 200 мл вода (на стайна температура)
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

  • 1. Пресейте брашното и го разбъркайте със солта.
  • 2. Оформете кладенче. Налейте водата и леко разбитите яйца.
  • 3. Разбъркайте добре, докато се получи топка. Замесете гладко тесто и го оставете да почине за 30–40 минути.
  • 4. Разделете тестото на четири части. Разточете върху набрашнен плот всяко парче на тънък лист.
  • 5. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете готовите кори една по една в плитка тава, докато станат златистокафяви. Времето зависи от дебелината им – приблизително 10 минути за всяка.
  • Съвет:
  • Изпечените кори можете да начупите и да съхранявате в добре затворен сух съд.
  • Преди употреба ги сварете в подсолена вода за 3–5 минути.

Свързани рецепти

Виж всички