Мляко с ориз на фурна

Мляко с ориз на фурна

Начин на приготвяне:

1. В тенджера сипете ориза, водата и кондензираното мляко. Използвайте празната консервна кутия от кондензираното мляко за мярка за прясното мляко - сипете две кутии. Обелете кората на предварително измития и подсушен лимон, добавете ванилов екстракт, пръчка канела, щипка сол и маслото. Оставете сместа да ври 20 минути, като я разбърквате от време на време.
2. Отделете жълтъците от белтъците. разбийте жълтъците в купичка. Добавете малко от топлия сварен ориз, за да ги темперирате. След това ги изсипете на струйка към топлия ориз и разбърквайте енергично. Щом започнат да се образуват балончета, дръпнете от огъня и пресипете в дълбока тавичка.
3. Разбийте белтъците с помощта на миксер до пухкавост. Добавете захарта малко по малко, като разбивате на максимална скорост, до получаването на твърда пяна.
4. Изсипете меренгето върху млякото с ориз и го разпределете равномерно, без да го заглаждате напълно. Печете десерта в предварително загрята фурна на 190 градуса 6 минути.
5. Поръсете топлия десерт с канела и поднесете.

Продукти

  • 1 ч.ч. късозърнест ориз
  • 2 ч.ч. вода
  • 1 консерва кондензирано мляко
  • 2 консерви пълномаслено прясно мляко
  • 2 с.л. масло
  • 1 лимон
  • кора
  • 1 пръчка канела
  • 1 с.л. ванилов екстракт
  • щипка сол
  • 4 жълтъка

За меренгето:

  • 3 белтъка
  • 150 г захар
  • канела за поръсване

Свързани рецепти