Начин на приготвяне:

1. Разтопете маслото в тенджера. В него запържете млечната трахана /приготвена от жито и прясно мляко/, като бъркате енергично, с помощта на тел.
2. Щом маслото започне да се пени, добавете малко прясно мляко и продължете да бъркате. Овкусете със сол и черен пипер. Намалете силата на огъня и бъркайте докато траханата омекне.
3. Добавете другият вид трахана /обикновена - приготвена от брашно, кисело мляко и зеленчуци/ без да спирате да бъркате. Добавете прясното мляко малко по малко, като непрекъснато бъркате.
4. Щом супата заври, намалете силата на огъня и бъркайте още 3-4 минути. Сервирайте млечната супа в купички, поръсена с нарязан на тънки лентички пресен лук.

Продукти

  • 2 с.л. масло
  • 3 с.л. млечна трахана
  • 750 мл прясно мляко
  • сол и черен пипер
  • 2 с.л. трахана

Свързани рецепти