Млечен крем с карамелизиран ананас
1. За млечния крем прецедете киселото мляко за една нощ. Поставете цедка над купа. В цедката постелете кухненска кърпа и в нея изсипете млякото.
2. Разбийте сметаната със захарта на ръка до полутечна консистенция. Добавете предварително приготвения ванилов сироп /сварете захарен сироп със семена ванилия и го охладете на стайна температура/ на струйка, като продължавате да бъркате. накрая добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия.
3. Обелете ананаса, като годържите изправен и отстранете и черните точки по него. Разрежете го на четири парчета и изрежете твърдата вътрешност на всяко. След това нарежете ананаса на парчета.
4. Сложете парчетата ананас в купа и ги поръсете със захар. Разбъркайте. Нарежете листенцата розмарин на ситно, а шушулката ванилия разрежете на няколко парченца.
5. Разтопете маслото в тиган, на слаб огън. Сложете парчетата ананас в него, като го разтръсквате от време на време, докато захарта се карамелизира. Прехвърлете ананаса в чиния.
6. В същия тиган сипете течна сметана. Добавете парчетата шушулка ванилия и нарязания розмарин, разбъркайте. Добавете балсамовия оцет и отново разбъркайте. Върнете ананаса в тигана и го оставете да къкри в продължение на 5 минути.
7. Махнете парчетата шушулка ванилия и пресипете карамелизирания ананас в купа. А в друга купа поднесете млечния крем, като го украсите с листа мента.

Продукти

  • За млечния крем:1 кг пълномаслено кисело мляко 500 мл сметана 100 г захар 1 шушулка ванилия 200 мл ванилов сироп 4 стръка ментаЗа карамелизирания ананас:1 ананас 75 г захар 1 шушулка ванилия 2 с.л. масло 2 стръка розмарин 300 мл течна сметана 2 с.л. балсамов оцет

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички