Млечен крем с карамелизиран ананас

Млечен крем с карамелизиран ананас

Начин на приготвяне:

1. За млечния крем прецедете киселото мляко за една нощ. Поставете цедка над купа. В цедката постелете кухненска кърпа и в нея изсипете млякото.
2. Разбийте сметаната със захарта на ръка до полутечна консистенция. Добавете предварително приготвения ванилов сироп /сварете захарен сироп със семена ванилия и го охладете на стайна температура/ на струйка, като продължавате да бъркате. накрая добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия.
3. Обелете ананаса, като годържите изправен и отстранете и черните точки по него. Разрежете го на четири парчета и изрежете твърдата вътрешност на всяко. След това нарежете ананаса на парчета.
4. Сложете парчетата ананас в купа и ги поръсете със захар. Разбъркайте. Нарежете листенцата розмарин на ситно, а шушулката ванилия разрежете на няколко парченца.
5. Разтопете маслото в тиган, на слаб огън. Сложете парчетата ананас в него, като го разтръсквате от време на време, докато захарта се карамелизира. Прехвърлете ананаса в чиния.
6. В същия тиган сипете течна сметана. Добавете парчетата шушулка ванилия и нарязания розмарин, разбъркайте. Добавете балсамовия оцет и отново разбъркайте. Върнете ананаса в тигана и го оставете да къкри в продължение на 5 минути.
7. Махнете парчетата шушулка ванилия и пресипете карамелизирания ананас в купа. А в друга купа поднесете млечния крем, като го украсите с листа мента.

Продукти

За млечния крем:

  • 1 кг пълномаслено кисело мляко
  • 500 мл сметана
  • 100 г захар
  • 1 шушулка ванилия
  • 200 мл ванилов сироп
  • 4 стръка мента

За карамелизирания ананас:

  • 1 ананас
  • 75 г захар
  • 1 шушулка ванилия
  • 2 с.л. масло
  • 2 стръка розмарин
  • 300 мл течна сметана
  • 2 с.л. балсамов оцет

Свързани рецепти