Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете брашното на плота, поръсете го със сол и направете кладенче в него. Изсипете в кладенчето водата и зехтина, поръсете маята. Размесете продуктите в кладенчето с пръсти и постепенно добавете брашното. Омесете гладко тесто. Сложете го в леко намазнена купа и го покрийте с кърпа. Оставете тестото да втасва 30 минути  на топло.
2. За доматения сос нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в 1-2 с.л. зехтин. Добавете белени домати със сок от буркан. Овкусете със сол, черен пипер и сух риган. Варете соса 5-10 минути.
3. Разрежете фенела на четвъртинки. Отстранете твърдата сърцевина на всяка четвъртинка и нарежете фенела на тънки ивици. Чери доматчетата разрежете на половинки, а моцарелата нарежете на филийки. Измийте добре мидите под течаща вода.
4. Извадете тестото от купата, омесете го леко и го разделете на 6 еднакви топки. Разточете всяка топчица на малко кръгче и поставете тестените кръгчета в плоска тава, постлана с хартия за печене. Намажете всяка пица с доматен сос. Върху него разпръснете по малко фенел, няколко филийки моцарела и няколко чери доматчета. Поръсете всяка пица с малко зехтин и ги печете в предварително загрята фурна на най-силната степен - 250 градуса, докато се запекат, но не напълно.
5. Извадете пиците и подредете върху всяка по няколко миди с черупки и по малко замразен грах. Печете пиците още 5 минути.

Продукти

За тестото:

  • 500 г брашно
  • 300 мл вода
  • 7 г суха мая
  • 1 ч.л. сух риган
  • 15 мл зехтин
  • 12 г сол

За доматения сос:

  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • зехтин
  • 400 г белени домати
  • 1 ч.л. сух риган

За гарниране:

  • 500 г миди с черупки
  • 1 глава фенел
  • 125 г чери доматчета
  • зехтин
  • 3 топки моцарела
  • 100 г замразен грах

Свързани рецепти