Начин на приготвяне:
1. За тестото изсипете брашното върху студен плот. Направете кладенче в него и сложете предварително разбитото яйце, маслото, вътрешността на шушулката ванилия и захарта. Постепенно смесвайте продуктите отвън навътре, докато оформите топка. Сплескайте топката и я увийте в прозрачно фолио и я оставете за половин час в хладилник.
2.Намажете хубаво формички за пайове с разтопено масло. Разточете виенското тесто без да натискате много с точилката и като си поръсвате по малко брашно. Често завъртайте тестото и разточвайте постепенно. Изрежете по-големи от формичките кръгове тесто и ги напаснете хо дъното и стените на формичките. Изрежете излишното тесто. Основата на пайовете трябва да се пече „на сляпо“ – върху тестото се поставя парче хартия, а върху него шепа суров боб. Печете на 170 градуса 10 минути.
3.Разтопете половината масло и запържете в него ¾ от кедровите ядки докато потъмнеят леко. Изцедете ги върху кухненска салфетка. В блендер смелете запържените кедрови ядки, филираните бадеми и половината захар. В купа разбийте яйцата с другата половина захар. Добавете смлените ядки. След това добавете топло разтопено масло, на струйка и разбийте. Накрая добавете нишестето и бъркайте до гладкост.
4. Разпределете пълнежа във формичките. Запечете пайовете за 5 минути на 180 градуса. Извадете пайовете и ги поръсете с отделените кедрови ядки и запечете за още 5 минути.
5. Оставете пайовете да се охладят и ги поръсете с пудра захар.
Продукти
За виенското тесто:
- 1 яйце
- 1 шушулка ванилия
- 150 г брашно
- 100 г масло
- 50 г захар
За пълнежа:
- 80 г масло
- 150 г кедрови ядки
- 90 г захар
- 75 г филирани бадеми
- 2 яйца
- 20 г царевично нишесте