Начин на приготвяне:

1. Сипете сухата мая в чаша с хладка вода и разбъркайте. Добавете кваса и разбъркайте отново. Оставете настрани за 5 минути.

2. Смесете двата вида брашно в голяма купа. Добавете водата с мая и квас и разбъркайте. Добавете захарта и отново разбъркайте. Добавете 1-2 с.л. зехтин и сол и разбъркайте до хомогенност. След това извадете тестото върху набрашнен плот и месете с натиск и разтягане в продължение на 5 минути. Щом тестото стане гладко и леастично, оформете го на топка и го поставете в купа. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да втаса на топло за 1-1 1/2 ч., докато удвои обема си.

3. Намажете обилно малки формички със зехтин. Разделете тестото на 6 парчета. Оформете топки, разточете ги леко с пръсти и ги прехвърлете във формичките. Поръсете няколко капки зехтин върху всяка фокача и натиснете тестото отгоре с пръсти. Оставете да втасат за още 1 час. Поръсете отново с малко зехтин и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 14-16 минути.

4. нарежете нектарината на 12 резена. Разтопете маслото в тиган и запържете резените нектарина за по 1-2 минути от всяка страна. Полейте с мед и изчакайте той да се карамелизира. Дръпнете от огъня.

5. В купичка сипете вода и зехтин в съотношение 2:1. Намажете горещите фокачи със сместа с помощта на четка. Поръсете с едра морска сол. Извадете ги от формичките и ги разрежете по хоризонтал с помощта на назъбен нож.

6. Подредете резени пушена биволска моцарела върху долната част на мини фокачите. След това поставете листо маруля, а върху него 2 резена карамелизирана нектарина. Върху плодовете нагънете слайс прошуто. Поръсете по няколко запечени ядки орех. Поръсете с малко прясно смлян черен пипер и зехтин. Поставете капачетата на мини фокачите.

Продукти

За фокачите:

  • 250 г брашно тип 00
  • 50 г пълнозърнесто брашно
  • 180 г вода
  • 50 г квас
  • 7 г суха мая
  • 7 г захар
  • 7 г сол

 

За плънката:

  • 120 г прошуто
  • 1 нектарина
  • 2 топки пушена моцарела
  • 40 г мед
  • 30 г запечени орехи
  • 50 мл зехтин екстра върджин
  • 10 г масло
  • 20 г листа маруля

Свързани рецепти