Мини фокачи с прошуто и пушена моцарела
Рецепта от: Лука Чиано
Тези малки пухкави хлебчета се правят с тесто с мая, което изисква време за втасване. Но пък има ли нещо по-неустоимо от това да си направите сандвичи с домашно приготвени хлебчета?
Продукти
- За фокачите:
- 250 г брашно тип 00
- 50 г пълнозърнесто брашно
- 180 г вода
- 50 г квас
- 7 г суха мая
- 7 г захар
- 7 г сол
- За плънката:
- 120 г прошуто
- 1 нектарина
- 2 топки пушена моцарела
- 40 г мед
- 30 г запечени орехи
- 50 мл зехтин екстра върджин
- 10 г масло
- 20 г листа маруля
Начин на приготвяне:
- 1. Сипете сухата мая в чаша с хладка вода и разбъркайте. Добавете кваса и разбъркайте отново. Оставете настрани за 5 минути.
- 2. Смесете двата вида брашно в голяма купа. Добавете водата с мая и квас и разбъркайте. Добавете захарта и отново разбъркайте. Добавете 1-2 с.л. зехтин и сол и разбъркайте до хомогенност. След това извадете тестото върху набрашнен плот и месете с натиск и разтягане в продължение на 5 минути. Щом тестото стане гладко и леастично, оформете го на топка и го поставете в купа. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да втаса на топло за 1-1 1/2 ч., докато удвои обема си.
- 3. Намажете обилно малки формички със зехтин. Разделете тестото на 6 парчета. Оформете топки, разточете ги леко с пръсти и ги прехвърлете във формичките. Поръсете няколко капки зехтин върху всяка фокача и натиснете тестото отгоре с пръсти. Оставете да втасат за още 1 час. Поръсете отново с малко зехтин и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 14-16 минути.
- 4. нарежете нектарината на 12 резена. Разтопете маслото в тиган и запържете резените нектарина за по 1-2 минути от всяка страна. Полейте с мед и изчакайте той да се карамелизира. Дръпнете от огъня.
- 5. В купичка сипете вода и зехтин в съотношение 2:1. Намажете горещите фокачи със сместа с помощта на четка. Поръсете с едра морска сол. Извадете ги от формичките и ги разрежете по хоризонтал с помощта на назъбен нож.
- 6. Подредете резени пушена биволска моцарела върху долната част на мини фокачите. След това поставете листо маруля, а върху него 2 резена карамелизирана нектарина. Върху плодовете нагънете слайс прошуто. Поръсете по няколко запечени ядки орех. Поръсете с малко прясно смлян черен пипер и зехтин. Поставете капачетата на мини фокачите.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Питки със сирене
Рецепти Адам Лайо
Хляб роти канай
Рецепти Том Керидж
Плоски питки с доматена салата и бурата
Рецепти Рудолф ван Веен
Овесен хляб
Рецепти Стоян и Лора
Хотдог „Чорипан“
Рецепти Стоян и Лора
Гръцки хляб
Рецепти Силвия Колока
Безглутенова питка с бекон и семена от фенел
Рецепти Стоян и Лора
Хляб от лимец с орехи
Рецепти Стоян и Лора
Питка с масло и самардала
Рецепти Нико Рейнолдс
Пушен хумус и плосък хляб