Миди в уок

Миди в уок

Начин на приготвяне:

1. Мидите трябва да се измият много добре. Няколко пъти сменяйте водата им. Трябва да се почистят от "мустаците им" - висящи тънки снопчета. Докато миете мидите те трябва да са затворени. това означава, че са живи. Ако има някоя отворена или пък със счупена черупка, я изхвърлете.
2. Нарежете лука, двете скилидки чесън, фенхела, като махнете сърцевината му и чушката. Загрейте хубаво уока, а след това и олиото. Сложете лука и чесъна, а след това и останалите зеленчуци. Добавете сместа от сухи подправки и разбъркайте. Сложете мидите, виното /или вода, или зеленчуков бульон/ и захлупете. Когато всички миди се отворят, са готови.
3. Направете сос за мидите като първо запържите на ситно нарязания лук в маслото. Добавете кърито и разбъркайте докато и то се запържи. Добавете мляко, за да го погаси. В купичка разбъркайте майонезата и киселото мляко. Към тях прибавете топлия сос и разбъркайте. Сосът трябва да е по-течен, за да могат мидите да се топят в него.
4. Разрежете наполовина франзелата, а след това всяка половина разрежете по дължина на две. Нарежете скилидките чесън на ситно и поръсете хляба. Овкусете със сол и пипер и поръсете със зехтин. запечете хляба на 180 градуса.
5. Сервирайте мидите със зеленчуци, топла франзела и лек сос.

Продукти

  • 4 кг миди
  • 1 глава лук
  • 1 глава фенхел
  • 1 червена чушка
  • 2 с.л. сухи провансалски подправки /мащерка
  • риган
  • розмарин
  • босилек/
  • 100 мл бяло сухо вино
  • сол и черен пипер
  • 1 пълнозърнеста франзела
  • 2 скилидки чесън

За соса:

  • 1 глава лук шалот
  • 1 ч.л. къри
  • бучка масло
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • сол и черен пипер
  • 3 с.л. нискомаслена майонеза
  • 1 с.л. кисело мляко

Свързани рецепти