Начин на приготвяне:

1. Измийте добре мидите под течаща вода. Ако има отворени миди, чукнете ги в маса и ако не се затворят, ги изхвърлете.
2. Обелете и нарежете на ситно лука и скилидките чесън. Разрежете главата фенел на две, отстранете твърдата част в долната част на всяка половина и нарежете на ситно. Почистете семките на лютата чушка и я нарежете на ситно.
3. Сипете 2-3 с.л. зехтин в дълбок тиган и запържете нарязаните лук, чесън и фенел. Запържете ги до омекване. Добавете нарязаното на дребни кубчета чоризо и разбъркайте.
4. Овкусете със сол и черен пипер. Пуснете целите стръкове мащерка и разбъркайте. Налейте бялото вино и оставете бульона да покъкри.
5. Пуснете прецедените миди, захлупете и варете докато те се отворят. Накрая поръсете с половината листа кориандър.
6. Пресипете мидите с бульон в купа. Поръсете с останалите листа кориандър и с още нарязана на ситно люта чушка. Поднесете с леко препечен хляб.

Продукти

  • 2 кг пясъчни миди
  • 5 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 1 глава резене
  • 5 стръка мащерка
  • 1 червена люта чушка
  • 500 мл бяло сухо вино
  • сол и черен пипер
  • зехтин
  • 0.5 връзка кориандър

Свързани рецепти