Миди в доматен сос и спагети с миди

Миди в доматен сос и спагети с миди

Начин на приготвяне:

1. Измийте мидите и ако има отворени, ги отстранете. Сложете мидите в тенджера с малко вода и ги варете до готовност, докато се отворят. Прецедете мидите.
2. Обелете и нарежете чесъна на ситно. Извадете една мида и я нарежете на ситно. Нарежете магданоза. Нарежете доматите на едро.
3. Сипете 2-3 с.л. зехтин в тиган и запържете чесъна с мидата, 1 с.л. домати и щипка нарязан магданоз. Разбъркайте и гответе 1 минута. След това изсипете останалите домати и магданоз. След 2 минути дръпнете соса от огъня.
4. Подредете сварените миди в голяма дълбока чиния и ги залейте с доматения сос.
5. За спагетите с миден сос отворете 5 сурови миди и извадете месото им. Останалите миди сварете в тенджера с малко вода докато се отворят. Прецедете ги, като запазите водата от варенето.
6. Обелете и пасирайте чесъна в дълбок тиган с 2-3 с.л. зехтин. Добавете суровите миди и филенцата аншоа. Добавете бучица масло и разбъркайте. Нарежете каперсите и магданоза и ги добавете и тях. Добавете малко от водата от варенето на мидите, а след това и виното. Овкусете със сол и черен пипер.
7. Сварете спагетите според указанията на пакета. Прецедете ги и ги добавете в съда при соса. Разбъркайте хубаво. Поръсете готовите спагети с нарязан магданоз.

Продукти

За мидите с доматен сос:

  • 1 кг черни миди
  • 4 скилидки чесън
  • 300 г белени домати
  • 1 връзка магданоз
  • зехтин

За спагетите:

  • 1 кг черни миди
  • 250 г спагети
  • 4 скилидки чесън
  • 2 филенца аншоа
  • зехтин
  • 10 г масло
  • 1 ч.л. каперси
  • 1 връзка магданоз
  • 200 мл бяло вино
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти