1.Остържете черупките на мидите и ги измийте добре под течаща вода. Отстранете отворените миди, както и тези със счупени черупки.

2. Разтопете маслото в дълбок тиган на умерен огън. В него запържете бекона и нарязания на ситно лук. Гответе няколко минути, докато лукът омекне, но без да променя цвета си.

3. Добавете нарязаните листенца мащерка и сайдера. Гответе докато течността се редуцира наполовина.

4. Добавете бульона и оставете да заври. Добавете мидите и захлупете. Гответе 4-5 минути, като разтръскате тигана 1-2 пъти през това време.  Извадете мидите от тигана. Отстранете мидите, които са останали затворени. Дръжте мидите топли докато приготвяте соса.

5. За соса разбийте сметаната заедно с жълтъка и 1 черпак от течността от варенето на мидите. Върнете тигана с течността на тих огън и добавете сместа от сметана и жълтък. Сосът не трябва да завира. Следете и да не се пресече. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете лимоновия сок и половината нарязан магданоз. Разбъркайте и върнете мидите. Разбъркайте много добре мидите в соса.

6. Сервирайте топлите миди в предварително затоплени купи. Поръсете със ситно нарязан магданоз и резени топъл хляб за топене.

 

Съвет:

Пригответе домашен пилешки бульон като сложите в тенджера 1 1/2 кг пилешки кости или 450 г пилешки бутчета и кости от печено пиле. Добавете 1 голям морков, 2 стръка праз, 2 стръка селъри, 2 дафинови листа и 2 стръка прясна мащерка. Залейте всичко с 2 1/4 литра вода. Щом сместа заври, намалете силата на огъня и оберете образувалата се пяна. Гответе на много слаб огън в продължение на 2 часа, като внимавате течността да не заври. Прецедете бульона. По желание можете да го върнете отново на котлона за няколко минути, за да стане още по-концентриран

Продукти

  • 40 г масло
  • 75 г пушен бекон на кубчета
  • 2 глави лук шалот
  • 1 стрък прясна мащерка
  • 200 мл сух сайдер
  • 225 мл домашен пилешки бульон
  • 2 кг черни миди
  • 225 г пълномаслена заквасена сметана
  • 1 жълтък от свободно отглеждани кокошки
  • 1/4 лимон, сок
  • шепа листа пресен магданоз
  • топъл хляб

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички