Миди по бургаски
Рецепта от: Божана Кацарова
За миди с ориз по бургаски първо се приготвя бульон, в който след това се задушават ориза и мидите. А тайната съставка на рецептата е шпеков салам.
1. За бульона за миди с ориз по бургаски загрейте тенджера с 2-3 с.л. олио и запържете нарязаните лук, чесън, морков, праз, целина и тиквичка. Добавете нарязаните листа девисил и дафиновите листа и разбъркайте. Добавете мидите, сос Уорчестър и бялото вино. Оставете зеленчуците да отделят сока си.
2. В тенджерка разтопете маслото и запържете в него предварително добре измития и изцеден ориз за 3-4 минути, като разбърквате непрекъснато. Добавете 1 черпак от бульона. Долейте вода при зеленчуците колкото да ги покрие и варете 10-15 минути. Бъркайте ориза докато той поеме течността и дръпнете от огъня.
3. За задушените миди с ориз сипете в загрята тенджера 2 с.л. олио и запържете нарязания на ситно лук. Добавете нарязания на тънки лентички салам. Добавете предварително добре измитите под течаща вода миди с черупки /ако има отворени, ги изхвърлете/, разрязаните на половинки чери доматчета и виното. Овкусете със сол и захлупете. Разтръскайте тенджерата. Добавете 1 голяма лъжица от сварените зеленчуци от бульона и ориза. Разбъркайте. Добавете нарязания на едро магданоз и разбъркайте. Добавете течна сметана и гответе на умерен огън докато всички миди се отворят. Накрая овкусете със сушена целина, сол и бял пипер.
4. Загрейте тиган с покрито дъно с олио. Поставете един оризов лист и го натиснете с шпатула докато се запържи до хрупкавост. Обърнете и от другата страна. Извадете и поръсете със сол. Изпържете и другия лист.
5. В чиния сипете 1 с.л. от ориза и върху него подредете няколко миди. Добавете и малко от сварените зеленчуци от бульона. Гарнирайте с резен печен лимон на тиган и половин хрупкав оризов лист.
Продукти
- За бульона:
- 1 глава лук
- 1 морков
- 2 скилидки чесън
- 1 стрък праз
- 2 стръка целина
- 0.5 тиквичка
- 1 дафинов лист
- 3 стръка девисил
- 1 с.л. сос Уорчестър
- 200 г бланширани миди без черупки
- 30 мл бяло вино
- За мидите:
- 0.5 глава лук
- 100 г салам Бургас
- 500 г черни миди
- 100 мл бяло вино
- 3 чери доматчета
- 0.5 връзка магданоз
- 250 г жасминов ориз
- 20 г масло
- 50 мл готварска сметана
- олио
- 1 ч.л. сушена целина
- сол и бял пипер
- Допълнително:
- 2 оризови листа
- олио
- 1 лимон
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол