Ментов кейк

Ментов кейк

Начин на приготвяне:

1. Начупете шоколада и го разтопете на водна баня. Щом го дръпнете, добавете прясното мляко и разбъркайте до хомогенност.
2. Разбийте маслото и захарта до кремообразност с помощта на дървена лъжица. Добавете шоколада и разбъркайте. Добавете яйцата едно по едно към сместа, като разбърквате енергично след всяко.
3. Добавете брашното и бакпулвера. Разбъркайте до хомогенност. Нарежете шоколадово-ментовите бонбони "After Eight" на парченца и ги добавете в сместа. Разбъркайте.
4. Намаслете дъното и стените на квадратна тавичка /20х20 см/. Постелете дъното с хартия за печене и изсипете сместа. Изравнете я и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 40-45 минути. След изпичане охладете добре върху решетка.
5. За глазурата нарежете листата мента и ги сложете в кухненски робот заедно с 2 с.л. захар. Смелете фино. Добавете мекото масло, останалата захар, зелена боя по желание или ментова есенция и лимонов сок. Разбъркайте до хомогенност.
6. Нанесете глазурата по повърхността на кейка с помощта на палетен нож. нарежете кейка на 9 големи квадратни парчета.
7. Украсете всяко парче с шоколадово листо мента. Можете да ги направите като нанесете с помощта на четка разтопен на водна баня шоколад върху отделни листа мента. След това ги оставете да изсъхнат върху лист харитя за печене или целофан.

Продукти

  • 125 г натурален шоколад /70%/
  • 50 мл прясно мляко
  • 150 г меко масло
  • 150 г захар
  • 3 яйца
  • 200 г брашно
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 100 г шоколадово-ментови бонбони

За глазурата:

  • 15 г листа мента
  • 250 г пудра захар
  • 2 капки зелена боя за хранителни цели
  • 100 г меко масло
  • 1 с.л. лимонов сок
  • ментова есенция

Допълнително:

  • шоколадови листа мента

Свързани рецепти