Този десерт представлява богата мелба с начупена медена пита и плътен маслен сос. За разкош има различни ядки и шоколадов чипс.

Продукти

  • За медената пита:
  • 200 г захар
  • 6 с.л. златен сироп
  • 2 ч.л. сода бикарбонат
  • За соса:
  • 100 г мека кафява захар
  • 100 г безсолно масло
  • 100 мл течна пълномаслена сметана
  • щипка морска сол
  • 1 ч.л.ц ванилов естракт
  • Допълнително:
  • ванилов сладолед
  • орехи пекан, ядки макадамия
  • шоколадови капки

Начин на приготвяне:

  • 1. За медената пита сипете захарта и златния сироп в тенджерка и ги загрейте на слаб огън, докато захарта се разтопи. След това усилете силата на огъня и изчакайте сместа да кипне и да се образува златен карамел. Добавете солта и ванилията и разклатете съда. Щом сместа кипне отново, дръпнете от огъня и добавете содата. От реакцията, сместа ще се надигне и ще образува големи балони, затова внимавайте. Разклатете съда докато сместа се успокои, изсипете сместа в тавичка (диаметър 20 см), постлана с хартия за печене. Оставете на стайна температура за около 1 час, докато се втвърди и изстине.
  • 2. За соса сипете кафявата захар, нарязаното на кубчета масло и сметаната в тенджерка. Оставете сместа да се разтопи и да заври, като разбърквате от време на време с помощта на тел. Дръпнете от огъня и добавете солта и ванилията. Разбъркайте и пресипете соса в каничка.
  • 3. Нарежете ядките макадамия и орехите. Нарежете и шоколада. Начупете втвърдената медена пита на парчета и нарежете или начупете на по-ситно.
  • 4. Започнете да оформяте мелбите в стъклени чаши. Първо налейте малко сос, след това поръсете нарязани ядки и шоколад, поръсете медена пита и поставете топка ванилов сладолед. Поръсете отново с ядки и шоколад, сос и медена пита и поставете втора топка сладолед. Завършете със сос и нарязани ядки и шоколад.

Свързани рецепти

Виж всички