Начин на приготвяне:

1. Отстранете дръжките на сухите чушки Арбол и ги запечете за 1 минута в сух тиган или тенджера, от всички страни.

2. Сипете вода в тенджера и добавете целите домати, томатио, зелените люти чушки Халапеньо и скилидките чесън. Варете зеленчуците 7-8 минути.

3. В блендер сложете печените сушени чушки и отцедените сварени домати, томатио, чесън и 1 люта чушка Халапеньо. Добавете нарязаните лук и кориандър. Овкусете със сол и кимион и пасирайте. Опитайте на вкус. Ако желаете, добавете и другата люта чушка и още сол и пасирайте отново. Салцата трябва да е люта.

4. Загрейте дълбок съд на умерен огън и сипете 1 с.л. олио в него. Изсипете суровата салца (внимавайте, защото ще пръска). Гответе 4-5 минути, докато салцата се сгъсти и потъмнее на цвят.

Продукти

  • 2 сушени люти чушки Арбол
  • 600 г узрели домати Рома
  • 250 г томатио
  • 1-2 люти чушки Халапеньо
  • 1 скилидка чесън
  • 2 с.л. бял лук
  • 1/2 ч.ч. кориандър
  • щипка смлян кимион
  • 3/4 ч.л. сол
  • 1 с.л. слънчогледово олио

Свързани рецепти