Начин на приготвяне:

1. В тенджерка сложете меда, водата и глюкозата да заврат.
2. В купа сложете брашното, бакпулвера и подправките и с помощта на миксер ги разбъркайте. След това добавете кипналата медена смес и разбъркайте. Следват млякото и останалите количества захар и мед.
3. Извадете тестото на плота, постлан с хартия за печене и го доомесете с ръце. Добавяйте брашно, ако е меко тестото. Едновременно с това разстилайте тестото на по-голяма площ, за да изстине. Увийте готовото тесто в прозрачно фолио и го сложете в хладилник за половин час.
4. Щом извадите тестото от хладилника го разстелете на дебела питка. Нарежете го първо на ленти, а след това на кубчета. Оформете кубчетата на топчета с ръце и ги наредете в плоска тава, постлана с хартия за печене. Притиснете топчетата леко с длан, за да се посплескат. Намажете топчетата с разбито яйце.
5. Изпечете медените топчета на 18- градуса за 10-15 минути. /Като изстинат, топчетата стават по-твърди като ореховки или бадемови сладки./

Продукти

  • 250 г мед
  • 80 мл вода
  • 165 г глюкоза
  • 500 г пълнозърнесто брашно
  • 7 г бакпулвер
  • 15 г смес от подправки - канела
  • анасон
  • индийско орехче
  • джинджифил
  • карамфил
  • 15 г мед
  • 80 г светлокафява захар
  • 30 мл прясно мляко
  • 1 яйце за намазване

Свързани рецепти