Масло със зелени подправки

Масло със зелени подправки

Начин на приготвяне:

Ако имате зелени подправки в излишък и искате ад ги употребите или съхраните, ето четири варианта:
1. Винегрет - вземете качествен бял или червен винен оцет и го налейте в буркан. Пуснете в оцета стръкове розмарин, майоран, мащерка, салвия, дафинов лист. За вкус добавете стрита суха люта чушка, скилидки чесън и горчица на зърна. Разклатете.
2. Нарежете меки зелени подправки, като босилек, кервел, магданоз, керевиз и ги сложете в буркан. Добавете настъргана на едро лимонова кора, лимонов сок и скилидки чесън. Залейте всичко със зехтин и разклатете.
3. За маслото с подправки в купа сложете нарязаните кервел, див лук, босилек, естрагон. Добавете настъргана на ситно лимонова кора и нарязан чесън. Овкусете с малко сол и разбъркайте. Добавете меко масло и разбъркайте хубаво докато маслото поеме всичко. поставете маслото върху парче хартия за печене, оформете руло и го завийте като бонбон. Съхранявайте ароматното масло във фризер или хладилник.
4. За песто сложете нарязаните босилек, магданоз, кервел в блендер. Добавете настърган пармезан, предварително запечени на тиган орехи, скилидка чесън, сол и зехтин екстра върджин. Разбийте до кремообразност. Използвайте пестото за салати, спагети и мазане на филийки. Може да го замразите във форма за лед и да използвате само едно или няколко кубчета при нужда.
*За всичките варианти за съхранение на зелените подправки, могат да се използват всички или само някои от видовете.

Продукти

За маслото:

  • масло
  • див лук
  • босилек
  • естрагон
  • лимон
  • настъргана кора
  • чесън
  • сол
  • кервел

За винегрета:

  • бял винен оцет
  • дафинов лист
  • розмарин
  • майоран
  • мащерка
  • листа салвия
  • чили чушка
  • горчица на зърна
  • чесън

За зехтина:

  • босилек
  • кервел
  • магданоз
  • лимон
  • настъргана кора и сок
  • чесън

За пестото:

  • пармезан
  • босилек
  • магданоз
  • кервел
  • орехи
  • чесън
  • сол
  • зехтин

Свързани рецепти