Тези нежни топящи се маслени бисквити, слепени с лек лимонов крем, са идеалната компания към чаша кафе.

Продукти

  • 75 г пудра захар
  • 100 г брашно
  • 25 г царевично нишесте
  • 100 мл течна сметана
  • 50 мл прясно мляко
  • 75 г белтък
  • 25 г захар
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • За лимоновия крем:
  • 1 лист желатин
  • 1 лимон
  • 175 г яйца (около 4 бр.)
  • 125 г захар
  • 200 г масло (на стайна температура)

Начин на приготвяне:

  • 1. За бисквитите смесете брашното нишестето и захарта в голяма купа и разбъркайте.
  • 2. Разбийте белтъците с 25 г захар до образуването на меки връхчета.
  • 3. Към сухите съставки добавете течната сметана, прясното мляко, разбитите белтъци и ваниловия екстракт. Разбъркайте до хомогенност. Прехвърлете сместа в пош или използвайте лъжица.
  • 4. Шприцовайте малки кръгли бисквити в тава, постлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 6-10 минути, докато краищата на бисквитите не станат тъмнозлатисти. След това оставете бисквитите да изстинат напълно.
  • 5. За лимоновия крем накиснете желатина в купа със студена вода за 10 минути. Разбийте яйцата със захарта с помощта на миксер. В касеролка загрейте настърганата кора и сока на лимона до завиране. Дръпнете от огъня и добавете на тънка струйка към яйцата, без да спирате да разбивате. Пресипете сместа в касеролката и загрейте до 85 градуса, при непрекъснато разбъркване. Щом сместа се сгъсти леко, след 2 минути, пресипете в широка купа. Добавете изтискания желатин и разбъркайте докато той се разтопи. Оставете крема да изстине.
  • 6. Добавете маслото към крема на порции, като разбивате с помощта на миксер до гладкост. Поставете крема в хладилник за 4 часа.
  • 6. Обърнете половината бисквити. Пресипете крема в шприц и шприцовайте по малко топче от него върху бисквитите. Поставете отгоре останалите бисквити и притиснете леко.

Свързани рецепти

Виж всички