Маслени курабийки с мус от маскарпоне и плодове

Маслени курабийки с мус от маскарпоне и плодове

Начин на приготвяне:

Обикновени маслени курабийки, но поднесени необикновено - с мус от маскарпоне, плодове и шоколадово-карамелена мрежа.

1. За да направите маслени курабийки в купа сипете брашното, бакпулвера и солта. Разбъркайте.

2. В друга купа разбийте захарта с жълтъците с помощта на миксер, до пухкавост. Добавете захарта без да спирате да разбивате, малко по малко. Накрая добавете фино настърганата кора на портокалите и разбъркайте.

3. Добавете сухата смес към маслената, малко по малко, като разбивате с миксер. Щом се оформят трохи, извадете тестото върху плота и го доомесете до получаването на топка.

4. Постелете тава с хартия за печене. В единия край на тавата поставете ринг /диаметър 6 см/. Потопете лъжица в купичка със студена вода и загребете от тестото. Поставете тестото в ринга и го загладете /една бисквита трябва да е около 30 г/. Оставете една от бисквитите да се пече с ринга, за да запази формата си /ако имате повече рингове, използвайте ги/. Печете маслените курабийки в предварително загрята фурна на 170 градуса 15 минути. Докато са още топли нарежете бисквитите, които са увеличили обема си, на триъгълни и правоъгълни парчета. Извадете бисквитите от ринга.

5. Сипете захарта, глюкозата и нарязания шоколад в дълбок тиган. Изчакайте сместа да се разтопи на умерен огън. Разбъркайте до образуването на хомогенна смес. Изсипете върху лист хартия за печене и разстелете на тънък слой. Поставете във фризер за 5 минути. След това го извадете, нарежете и смелете на прах в блендер или кухненски робот. Малка част от шоколадово-карамеления прах пресейте върху повърхността на силиконова подложка. Поставете в предварително загрята фурна на 200 градуса /без вентилатор/ за 2 минути. Изчакайте няколко секунди сместа леко да започне да се втвърдява и с помощта на шпакла повдигнете няколко цели парчета от нея.

6. За муса разбийте с помощта на миксер маскарпонето и крем-сиренето до пухкавост. Добавете конфитюр по желание и разбийте отново. Пресипете муса в шприц с гладък накрайник.

7. В десертна чиния шприцовайте мус от маскарпоне. В него забодете изправени различните форми маслени курабийки. По същия начин подредете нарязаните в различни форми плодове – круша, ябълка, ананас. Поръсете с шоколадово-карамелен прах и гарнирайте с още мус. Украсете маслените курабийки с маскарпоне с парче шоколадова-карамелена мрежа.

Маслени курабийки рецепта.

Маслени курабийки

Маслени курабийки с маскарпоне

Маслени курабийки рецепта

Продукти

  • 100 г меко масло
  • 110 г захар
  • 2 г сол
  • 2 портокала
  • настъргана кора
  • 3 жълтъка
  • 140 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • сезонни плодове

За муса:

  • 200 г маскарпоне
  • 100 г крем-сирене
  • 2 с.л. конфитюр по желание

За шоколадово-карамеления прах:

  • 100 г захар
  • 100 г глюкоза
  • 70 г шоколад

Свързани рецепти