Начин на приготвяне:

1. Затоплете млякото. Изсипете брашното на плота и го посолете. Направете кладенче в него и изсипете останалите продукти - млякото, маята, захарта, яйцата и студеното масло, нарязано на кубчета. Омесете гладко тесто.
2. Разточете веднага тестото, като поръсвате с брашно под и върху него във формата на правоъгълна елипса /приблизителни размери 25х40 см/. Прехвърлете тестото в малка плоска тава, постлана с хартия за печене. Покрийте тестото с прозрачно фолио и го оставете да почине 20 минути.
3. Отстранете фолиото и с пръсти направете много дупки върху тестото. Във всяка дупка поставете по бучица студено масло. /Може да намалите количеството масло, окето е дадено по рецепта./
4. Смесете захарта с канелата и поръсете с нея хляба. След това поръсете и филираните бадеми. Оставете хляба малко да почине. След това го сложете да се пече на 200 градуса 20 минути.
5. Поднесете масления хляб върху дъска така, че всеки може да си чупи или реже.

Продукти

За тестото:

  • 120 мл прясно мляко
  • 450 г брашно
  • 1 пакетче суха мая
  • 1 с.л. захар
  • 1 щипка сол
  • 2 яйца
  • 75 г студено масло

За гарниране:

  • 300 г студено масло
  • 50 г захар
  • 1 с.л. канела
  • 50 г филирани бадеми

Свързани рецепти