1. Смесете всички сушени плодове в купа и ги залейте със силна запарка на черен чай. Оставете да престоят няколко часа или 1 нощ.

2. В голяма купа пресейте брашното заедно със солта и рас ел ханут. Добавете захарта и разбъркайте добре. Добавете омекналите сушени плодове и яйцето. Разбъркайте.

3. Добавете малко прясно мляко, колкото сместа да може да пада от лъжицата.

4. Намажете с масло дъното и стените на правоъгълна форма за кекс (22х11 см). Постелете с хартия за печене, като оставите краищата ѝ да стърчат над формата. Изсипете сместа във формата. Печете кекса в предварително загрята фурна на 190 градуса 50-55 минути, докато клечката, с която проверявате готовността, излезе чиста.

5. Оставете кейка да изстине във формата 10 минути. След това го извадете и го оставете да изстине напълно.

6. Поднесете кейка, нарязан на филии с масло за мазане.

Продукти

  • 1/2 ч.ч. сушени червени боровинки
  • 1/2 ч.ч. тъмни стафиди
  • 1/2 ч.ч. сушени смокини, нарязани на парчета по 1 см
  • 1/2 ч.ч. сушени кайсии, нарязани на парчета по 1 см
  • 1/2 ч.ч. сушени сливи без костилки, нарязани на парчета по 1 см
  • 1 ч.ч. горещ черен чай
  • 1 1/2 ч.ч. брашно с набухвател
  • 2 ч.л. рас ел ханут
  • 1/4 ч.л. сол
  • 3/4 ч.ч. кафява захар
  • прясно мляко
  • солено масло

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички