Мароканска леща със забулени яйца

Мароканска леща със забулени яйца

Начин на приготвяне:

1. Накиснете лещата в студена вода за една нощ. Прецедете я, измийте я и я сложете в дълбок тиган.
2. Добавете доматеното пюре, пресования чесън, нарязания лук и разбъркайте. Овкусете със сол, черен пипер и кимион. Добавете кубче бульон или 1 с.л. бульон на прах. Запържете за кратко лещата.
3. Залейте с водата, захлупете и варете 30 минути. Трябва да се появят кладенчета в лещата.
4. Сложете 2 литра вода в тенджера. Чукнете всяко яйце в отделна купичка, без да ги разбивате. Точно преди да заври водата добавете малко оцет - 1 с.л. и разбъркайте. Веднага щом заври водата, пуснете едното яйце. Варете 4 минути и извадете с помощта на решетеста лъжица. Направете същото и с второто яйце.
5. Сервирайте леща в дълбока чиния, като направите кладенче в нея. В него поставете забуленото яйце. Поръсете със ситно нарязан кориандър, сол и черен пипер.

Продукти

  • 100 г зелена леща
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 250 мл вода
  • 1 ч.л. пресован чесън
  • 1 глава лук
  • щипка смлян кимион
  • сол и черен пипер
  • 5 с.л. зехтин
  • 2 яйца
  • 3 стръка пресен кориандър

Свързани рецепти