Мариновани круши с мус маскарпоне
Рецепта от: Божана Кацарова
Това е една от по-различните рецепти с круши. Десертът съчетава ароматни мариновани круши с карамелен сос, мус от маскарпоне и хрупкава бисквита.
1. За бисквитата сипете филираните бадеми и пудрата захар в тавичка, постлана с хартия за печене и ги разбъркайте много добре с пръсти, за да няма бучки. Добавете белтъка, разбъркайте и разстелете на един слой. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 11 минути. С помощта на шпатула разбъркайте запечената смес и печете още няколко минути, до златисто.
2. За карамеления сос загрейте сметаната в тенджерка. Сипете захарта в леко загрят тиган, изравнете я на един пласт и я оставете да се разтопи, като само разклащате тигана от време на време. Щом се образува тъмнокафяв карамел, добавете маслото и топлата сметана. Оставете сместа да поври енергично няколко минути, разбъркайте леко с помощта на шпатула.
3. Нарежете крушите на дълги, тънки резени без да ги белите. Разтопете маслото в тиган и добавете кафявата захар, смления джинджифил и листенцата мащерка. Щом захарта се поразтопи, добавете нарязаните круши и разбъркайте леко. Добавете сока на ½ портокал и ½ лимон и оставете сместа да къкри на слаб огън. Дръпнете от огъня преди крушите да се разпаднат.
4. За муса от маскарпоне сипете в купа 150 г студено маскарпоне, крема сиренето и настърганите цитрусови кори. Разбийте до пухкавост с помощта на миксер, като в движение добавите и студената течна сметана. Накрая добавете пудрата захар и разбийте отново. Пресипете муса в пош за еднократна употреба с по-широк накрайник и го сложете в хладилник.
5. За карамеления мус, в купа разбийте с помощта на миксер 50 г маскарпоне с 4 с.л. от карамеления сос. Пресипете муса в пош за еднократна употреба с по-тънък накрайник.
6. Върху разстлани по средата на чиния тънки пътечки от двата вида мус шприцовайте топки от муса с маскарпоне. Шприцовайте по-малки топчета от карамеления мус. Гарнирайте с мариновани круши и поръсете с хрупкава бисквита.
Продукти
- За бисквитата:
- 150 г филирани бадеми
- 100 пудра захар
- 1 белтък
- За муса от маскарпоне:
- 150 г маскарпоне
- 50 г крема сирене
- 100 мл течна сметана
- 60 г пудра захар
- 0.5 ч.л. настъргана портокалова кора
- 0.5 ч.л. настъргана лимонова кора
- щипка настъргана кора от лайм
- За карамеления сос:
- 120 г бяла кристална захар
- 150 мл течна сметана
- 100 г масло
- 20 мл вода
- За карамеления мус:
- 50 г маскарпоне
- 4 с.л. карамелен мус
- За маринованите круши:
- 2 круши
- 10 г масло
- 50 г кафява захар мусковадо
- 0.5 ч.л. смлян джинджифил
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни
Рецепти Миниторта с шоколад и мандарини
Рецепти Кокосови сладки за закуска