Това е една от по-различните рецепти с круши. Десертът съчетава ароматни мариновани круши с карамелен сос, мус от маскарпоне и хрупкава бисквита.

1. За бисквитата сипете филираните бадеми и пудрата захар в тавичка, постлана с хартия за печене и ги разбъркайте много добре с пръсти, за да няма бучки. Добавете белтъка, разбъркайте и разстелете на един слой. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 11 минути. С помощта на шпатула разбъркайте запечената смес и печете още няколко минути, до златисто.

2. За карамеления сос загрейте сметаната в тенджерка. Сипете захарта в леко загрят тиган, изравнете я на един пласт и я оставете да се разтопи, като само разклащате тигана от време на време. Щом се образува тъмнокафяв карамел, добавете маслото и топлата сметана. Оставете сместа да поври енергично няколко минути, разбъркайте леко с помощта на шпатула.

3. Нарежете крушите на дълги, тънки резени без да ги белите. Разтопете маслото в тиган и добавете кафявата захар, смления джинджифил и листенцата мащерка. Щом захарта се поразтопи, добавете нарязаните круши и разбъркайте леко. Добавете сока на ½ портокал и ½ лимон и оставете сместа да къкри на слаб огън. Дръпнете от огъня преди крушите да се разпаднат.

4. За муса от маскарпоне сипете в купа 150 г студено маскарпоне, крема сиренето и настърганите цитрусови кори. Разбийте до пухкавост с помощта на миксер, като в движение добавите и студената течна сметана. Накрая добавете пудрата захар и разбийте отново. Пресипете муса в пош за еднократна употреба с по-широк накрайник и го сложете в хладилник.

5. За карамеления мус, в купа разбийте с помощта на миксер 50 г маскарпоне с 4 с.л. от карамеления сос. Пресипете муса в пош за еднократна употреба с по-тънък накрайник.

6. Върху разстлани по средата на чиния тънки пътечки от двата вида мус шприцовайте топки от муса с маскарпоне. Шприцовайте по-малки топчета от карамеления мус. Гарнирайте с мариновани круши и поръсете с хрупкава бисквита.

мариновани круши

рецепти с круши

рецепти за десерти с круши

Продукти

  • За бисквитата:
  • 150 г филирани бадеми
  • 100 пудра захар
  • 1 белтък
  • За муса от маскарпоне:
  • 150 г маскарпоне
  • 50 г крема сирене
  • 100 мл течна сметана
  • 60 г пудра захар
  • 0.5 ч.л. настъргана портокалова кора
  • 0.5 ч.л. настъргана лимонова кора
  • щипка настъргана кора от лайм
  • За карамеления сос:
  • 120 г бяла кристална захар
  • 150 мл течна сметана
  • 100 г масло
  • 20 мл вода
  • За карамеления мус:
  • 50 г маскарпоне
  • 4 с.л. карамелен мус
  • За маринованите круши:
  • 2 круши
  • 10 г масло
  • 50 г кафява захар мусковадо
  • 0.5 ч.л. смлян джинджифил

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички