Мариновани кралски скариди с доматен сос

Мариновани кралски скариди с доматен сос

Начин на приготвяне:

1. Откъснете щипките на скаридите. Загрейте тиган с 1 с.л. зехтин. Поставете половин глава небелен чесън и 2-3 стръка мащерка за вкус. Подредете скаридите и ги изпечете от двете страни, докато променят цвета си. Поръсете с едра сол. Ако готвите на газов котлон, трябва да откъснете и мустаците на скаридите.
2. Извадете скаридите и след като поизстинат, откъснете главите им. След това отстранете вената на всяка сряда и извадете месото. Нарежете месото на парченца и ги сложете в купа.
3. Обелете краставицата, разрежете я на две по дължина и изрежете вътрешната част със семките. Нарежете краставицата на кубчета. Разрежете домата на четвъртинки, изрежете частта със семките и ги нарежете на кубчета. Нарежете пресния лук на тънки кръгчета. Добавете и него в купата. Настържете лимонова кора и изтискайте сок. Овкусете със сол, черен пипер и зехтин. Разбъркайте добре и оставете за 5-10 минути.
4. За доматения сос загрейте 1-2 с.л. зехтин в тиган и запържете нарязаните лук и чесън. Добавете нарязания на кръгчета морков. Щом морковът поомекне, добавете нарязаните домати конкасе /без семките/ и пасираните домати. поръсете със захар, сол и черен пипер. Оставете соса да поври 10 минути. След това го пасирайте.
5. Овкусете соса със сол и черен пипер, добавете няклоко листа босилек. Пасирайте соса. След това го прецедете през фина цедка.
6. Сервирайте мариновани скариди със зеленчуци върху легло от фин доматен сос.

Продукти

  • 600 г скариди
  • 1 краставица
  • 1 домат
  • 2 стръка пресен лук
  • 1 лимон
  • сок
  • 0.5 лимон
  • настъргана кора
  • зехтин
  • сол и черен пипер
  • 0.5 глава чесън
  • 3 стръка мащерка

За доматения сос:

  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 домата
  • 200 мл пасирани домати
  • 1 морков
  • 1 ч.л. захар
  • зехтин
  • сол и черен пипер
  • 2 листа азиатски босилек

Свързани рецепти