Маринована сьомга с копър и горчичен сос
Рецепта от: Адам Лайо
© 2015 Special Broadcasting Service

Класическа рецепта за приготвяне на риба по скандинавски. Филето сьомга се маринова със сол, захар и копър за няколко нощи. Поднася се тънко нарязано със сос и ръжен хляб.
Продукти
- 1 кг филе от сьомга, с кожа
- 75 г захар
- 75 г сол
- 1 ч.л. смлян черен пипер
- 1/2 ч.ч. нарязан копър
- 2 с.л. аквавит или бренди
- лимон
- ръжен хляб или крекери
- За соса:
- 1/4 ч.ч. дижонска горчица
- 2 с.л. захар
- 2 с.л. бял винен оцет
- 80 мл олио от грозздови семки
- 1/4 ч.ч. нарязан копър
Начин на приготвяне:
- 1. Подсушете и изчистете филето сьомга от кости. Разрежете парчето на две равни части, напряко.
- 2. Поставете двете парчета филе едно до друго, върху голям лист прозрачно фолио, с кожата надолу. Поръсете ги равномерно със сол, захар, черен пипер и копър. Поръсете и алкохола. Поставете едното парче риба върху другото и увийте стегнато във фолиото. Прехвърлете филето в тава и го поставете в хладилник за 1 или 2 нощи, като го обръщате на всеки 12 часа.
- 3. За соса смесете в купа горчицата, захарта, оцета и нарязания на ситно копър. Разбийте с помощта на тел. След това добавете олиото на тънка струйка, при непрекъснато разбиване до получаването на консистенция на емулсия.
- 4. Развийте маринованата риба и я обтрийте с влажна кухненска хартия, а след това със суха. Нарежете месото на рибата на тънки резени, под ъгъл. Върху останалото парче филе подредете тънки кръгчета червен лук. Поднесете рибата с ръжен или картофен хляб, или крекери и сос.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Давид Скоко
Паламуд с тиквички
Рецепти Къртис Стоун
Хавайска купа покé
Рецепти По Линг Йоу
Асам лакса
Рецепти Микела Киапа
Баня кауда (дип от аншоа и чесън)
Рецепти Лука Чиано
Спагети с маринована риба и сицилиански цитрусов дресинг
Рецепти Рудолф ван Веен
Солени гофрети със сьомга
Рецепти Марк Мориарти
Лангустини със сос Тартар
Рецепти Лука Чиано
Сандвич с поширана в зехтин риба тон, печени домати и моцарела
Рецепти Надия Хюсеин
Хапки с мус от пушена скумрия и зелено ананасово чътни
Рецепти Марк Мориарти
Паеля с морски дарове