Начин на приготвяне:

1. Подсушете и изчистете филето сьомга от кости. Разрежете парчето на две равни части, напряко.

2. Поставете двете парчета филе едно до друго, върху голям лист прозрачно фолио, с кожата надолу. Поръсете ги равномерно със сол, захар, черен пипер и копър. Поръсете и алкохола. Поставете едното парче риба върху другото и увийте стегнато във фолиото. Прехвърлете филето в тава и го поставете в хладилник за 1 или 2 нощи, като го обръщате на всеки 12 часа. 

3. За соса смесете в купа горчицата, захарта, оцета и нарязания на ситно копър. Разбийте с помощта на тел. След това добавете олиото на тънка струйка, при непрекъснато разбиване до получаването на консистенция на емулсия.

4. Развийте маринованата риба и я обтрийте с влажна кухненска хартия, а след това със суха. Нарежете месото на рибата на тънки резени, под ъгъл. Върху останалото парче филе подредете тънки кръгчета червен лук. Поднесете рибата с ръжен или картофен хляб или крекери и сос.

Продукти

  • 1 кг филе от сьомга, с кожа
  • 75 г захар
  • 75 г сол
  • 1 ч.л. смлян черен пипер
  • 1/2 ч.ч. нарязан копър
  • 2 с.л. аквавит или бренди
  • лимон
  • ръжен хляб или крекери

 

За соса:

  • 1/4 ч.ч. дижонска горчица
  • 2 с.л. захар
  • 2 с.л. бял винен оцет
  • 80 мл олио от грозздови семки
  • 1/4 ч.ч. нарязан копър

Свързани рецепти