Начин на приготвяне:

1. За маринатата обелете и нарежете с помощта на ренде Мандолина на тънки кръгчета белия лук, лютите чушки, джинджифила и 3 скилидки чесън.

2. В купа смесете оцета и сока от лайм. Добавете нарязаните продукти и разбъркайте.

3. Предварително подсушеното и почистено от кости филе нарежете на тънки, почти прозрачни парчета, като започнете откъм опашката. Трябва да остане само кожата от филето. Поставете парчетата риба в маринатата и разбъркайте. Пресипете всичко в буркан с винтова капачка и поставете в хладилник за 2 часа.

4. Нарежете на тънки кръгчета останалите 6 скилидки чесън и лука шалот. Изпържете първо чесъна в тенджера с 3-4 пръста олио, загрято до 180 градуса. Щом чесънът придобие тъмнозлатист цвят, за около минута, го извадете върху кухненаска хартия. След това изпържете лука, отново за минута. Поръсете пържените лук и чесън със сол и щипка захар и разбъркайте.

5. Разрежете авокадото на две, извадете костилката, обелете го и го нарежете на резени. Поставете го в купа и изтискайте върху него сок от лайм. Разбъркайте.

6. В чиния подредете няколко парченца маринована риба, кръгчета люта чушка и лук. Върху тях подредете резени авокадо и листа босилек, мента и рукола. Най-отгоре разпръснете пържен лук и чесън. Поръсете с няколко капки сок от лайм и малко от маринатата.

Продукти

За нумус:

  • 1/2 глава бял лук
  • 1 малка люта чушка Фресно
  • 1 малка люта чушка Серано
  • 9 скилидки чесън
  • 2 глави лук шалот
  • 2.5 см. корен джинджифил
  • 1/2 ч.ч. лимонов сок
  • 1/2 ч.ч. бял винен оцет
  • зехтин екстра върджин
  • 1 филе бяла риба или 2 филета лаврак
  • морска сол
  • олио за пържене

 

За салатата:

  • 2 малки узрели авокадо
  • 1/4 ч.ч. листа босилек
  • 1/4 ч.ч. листа мента
  • 1/4 ч.ч. листа рукола
  • 1/4 ч.л. захар
  • 1 резен лайм

Свързани рецепти