Начин на приготвяне:

1. За маринатата обелете и нарежете на едро лука, целината и моркова и ги сложете в голяма купа. Добавете леко смачканите плодове хвойна, мащерката, лютия пипер и солта. Поставете фазана, предварително оскубан и изкормен, в купата и го залейте с червеното вино. Оставете да се маринова поне 2 часа.
2. Извадете фазана и го изцедете добре. Прецедете виното и го запазете.
3. Увийте цялата птица в ленти панчета или бекон. След това я завържете с кухненски канап.
4. Сипете 3-4 с.л. зехтин в дълбока тенджера и запържете фазана в него, от всички страни, докато панчетата придобие златист цвят. Залейте с половината вино от маринатата, захлупете, намалете огъня и гответе 1 час.
5. Извадете фазана и отстранете канапа. Поставете го в голяма чиния, а отстрани украсете с пресни стръкове розмарин, мащерка и салвия. Пресипете топлия сос в каничка и полейте месото с малко от него.

Продукти

  • 1 фазан
  • 500 г панчета или бекон
  • зехтин
  • 1 литър червено вино
  • 2 дафинови листа
  • 1 връзка прясна салвия
  • 1 връзка розмарин
  • 1 стъбло селъри
  • 1 глава червен лук
  • 1 морков
  • щипка едър лют червен пипер
  • щипка суха мащерка
  • 0.5 ч.л. плодове от хвойна
  • сол

Свързани рецепти